Griekse ovenschotel met gyros

26 jan

Ik wordt een beetje ziek van de winter…kou, sneeuw, vriezen. Begrijp me niet verkeerd dat kan allemaal heel erg mooi zijn, maar na kerst en nieuw begin ik te verlangen naar de lente. Naar de eerste streepjes zon, naar fris groen gras en naar buiten hollen om kruiden te plukken uit mijn kruidentuintje. Maar laat ons eerlijk zijn… dat zit er nog lang niet aan te komen. De weervrouw voorspelt met een stralende glimlach “ijzel, aanvriezende mist en een Siberische wind.” En wat denk ik? Not in my kitchen, you don’t! Dus ging ik voor deze griekse ovenschotel en haalde zo de zon van het zuiden binnen. Echtgenoot lief liep voorbij de keuken en draaide zowaar terug, gelukzalig inademend. Onmiddellijk diepte hij een lekker flesje rosé op en waande we ons zowaar op het terras van een griekse taverne! Alleen het zicht op zee ontbrak.

INGREDIËNTEN

500 gram gyros
1 venkelknol
1 rode paprika
1 ui
3 teentjes knoflook
200 gram tomaten (in dit barre winterseizoen gebruikte ik ingeblikte tomaten)
2 dl kippenbouillon
0,5 dl ouzo
250 gram feta
enkele olijven
Kritharaki (Griekse pasta)
Mespuntje kaneelpoeder
1/2 theelepel komijn
1 theelepel tijm
1/2 theelepel gerookt paprikapoeder

Snij het wit van de venkelknol in kleine dobbelsteentjes. Verhit een beetje olijfolie in een pan en bak hierin de gyros. Wanneer de gyros bijna gaar is voeg je de blokjes venkel toe en laat even mee garen. Zet de gyros nu aan de kant en verhit in een stoofpot een beetje olijfolie. Versnipper ondertussen de ui en de knoflook. Wanneer de olie warm is fruit je de ui en de knoflook aan. Voeg hierna de in blokjes gesneden rode paprika toe en laat even aanstoven. Wanneer je met verse tomaten werkt dien je deze te ontvellen en te ontpitten, alvorens ze in blokjes te snijden en aan het stoofpotje toe te voegen. Wanneer je werkt met bliktomaten giet je het overtollige vocht best af alvorens de tomaten toe te voegen aan je bereiding. Voeg nu de kippenbouillon en de ouzo toe. Kruid met kaneelpoeder, komijn, tijm en paprikapoeder en laat +/- 10 minuten pruttelen zonder een deksel op de pan. (Zo kan het overtollige vocht ontsnappen!) Na tien minuten verkruimel je 150 gram fetakaas boven de pan en schep je dit goed onder je stoofpotje. Laat nog eens 5 minuten stoven zodat de feta zachtjes kan smelten. Schep nu de gyros en de venkel onder je stoofpotje en meng goed. Vet een ovenschotel in met wat olijfolie en stort hierin het stoofpotje. Verkruimel 100 gram fetakaas boven de schotel en strooi de olijfjes erover. Schuif dit nu voor ongeveer 30 minuten in een oven op 175 graden.

Ik serveerde hierbij Kritharaki pasta, maar het is ook erg lekker met Griekse aardappelen!

About these ads

Eén reactie to “Griekse ovenschotel met gyros”

  1. Valerie voor Canvas 17/02/2010 at 15:00 #

    De Griekse keuken heeft heel wat te bieden. Dat zagen we gisteren in het programma ‘In de keuken’ op Canvas. Daar was chef Constantin Erinkoglou van het Griekse restaurant Notos in Brussel te gast. De chef bereidde er twee van zijn topgerechten en liet zowel Eva en Kapinga Gysel van Zita Swoon als stand-up comedian Philippe Geubels zullen die namaken. Later deze week vind je de recepten en bijhorende videofragmenten terug op canvas.be/indekeuken. ‘In de keuken’ speelt iedere dinsdag om 20.40u op Canvas.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Volg

Ontvang elk nieuw bericht direct in je inbox.

Doe mee met 28 andere volgers

%d bloggers op de volgende wijze: