Delicious quiches

27 Okt

P1010692

 

Hoe groot mijn liefde voor koken ook is, op maandag ontbreekt het mij meestal aan enige fut om achter het fornuis te kruipen.
Wat soms uitmondt in een tripje naar het frituur of een belletje naar de kebabzaak.
Dodelijk voor de lijn.. en nog dodelijker voor mijn smaakpapillen. Want een kebab met looksaus is nu niet echt een culinair hoogstandje.
Ik probeer dan ook om op maandagavond snelle wokschotels, pasta’s en andere “klaar in 5 minuten” gerechten op de tafel te toveren.
Quiches of hartige taarten is in dat rijtje mijn nieuwste ontdekking.
Het verscheen voorheen amper bij ons op tafel. En sinds mijn laatste encounter with the quiche (een lauwe slappe quiche in aan tankstation richting la douce france) stond hij ook niet echt op mijn verlanglijstje.
Maar vermits ik zaterdag moest koken voor een feestje leek het mij wel leuk om mini quiches te serveren. Handig, want je kant ze op voorhand klaarmaken en enkele minuutjes voor het serveren gewoon weer in de oven zetten om op te warmen. Nog handiger omdat je ze (bij een te veel aan quiches) gewoon kan invriezen voor een andere gelegenheid. En een uitdaging.. want ik maakte nog nooit een verse quiche klaar.
De quiches bleken zo een succes, dat ik gisterenavond op vraag van mijn echtgenoot terug twee (ditmaal grote) quiches op tafel toverde.
Ze passen perfect in het “maandagavond en dus klaar in 5 minuten plan”, indien je gebruik maakt van een kant en klare rol kruimeldeeg. Je maakt de quiche en hebt er eens hij in de oven zit geen omkijken meer naar.
Met een lekkere groene salade erbij heb je in no time een lekkere maaltijd op tafel.. een dat is toch wat we willen na een dag hard werken.

Ingrediënten voor het kruimeldeeg (kan perfect vervangen worden door een kant en klare rol kruimeldeeg.)

500 gram bloem
250 gram koude boter in stukjes
1 eidooier
+/- 1 dl ijskoud water

Ingrediënten voor quiche 1

3 eieren
250 ml volle melk
150 gram geitenkaas
150 gram kerstomaten
150 gram hamblokjes
bieslook

Ingrediënten voor quiche 23 eieren

250 ml volle melk
1 courgette
2 à 3 dikke plakken chorizo
1 bolletje mozzarella
provencaalse kruiden (ik gebruikte melange de france van bij
oil and vinegar)

Voor het deeg

Zeef het deeg zodat er zeker geen klontertjes meer zijn.
Maak een kuiltje in het deeg en breek hierin het ei. Leg de stukjes boter rond deze kuil.
Hak met twee messen de boter onder het bloemmengsel.
Kneed daarna verder met je handen tot een stevig deeg.
Voeg voorzichtig het water toe zodat je het deeg kan blijven kneden zonder dat het erg plakkerig wordt.
Maak hiervan een mooie deegbol en verpak deze in vershoudfolie.
Plaats de ingepakte bal voor minstens een uurtje in de ijskast.
Rol daarna het deeg voorzichtig uit op een bebloemde ondergrond. Opgelet kruimeldeeg breekt erg snel.

Vulling quiche 1:

Snij de tomaten in kleine doppelsteentjes. Doe ze in een zeefje en bestrooi ze met peper en zout.
Laat de tomaten nu minstens één uurtje uitlekken. Schep regelmatig om zodat al het vocht uit de tomaten loopt.
Wees ook niet bang voor het gebruik van zout, de overheersende zoutsmaak spoelt weg met het vocht van de tomaten.
Plaats het deeg in de bakvorm en prik enkele gaatjes in de bodem.
Bestrooi de bodem nu met de uitgelekte tomaatjes en de hamblokjes.
Verkruimel nu de geitenkaas over de bodem.
Klop de eieren los in de melk en kruid bij met de versnipperde bieslook, zout en peper.
Giet het mengsel over de vulling van de taart.
De quiche is nu klaar om voor 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden te gaan bakken.

Vulling quiche 2:
Snij de courgette in kleine doppelsteentjes. Bak deze in een antikleefpan met peper en zout tot ze beetgaar geworden is.
Leg de courgettes daarna op keukenpapier om het meeste vet op te slorpen.
Snij de dikke plakken chorizo en mozzarella in kleine dominoblokjes.
Plaats het deeg in de bakvorm en prik enkele gaatjes in de bodem.
Bestrooi de bodem nu met de courgettes, de chorizo en de mozzarellablokjes.
Klop de eieren los in de melk en kruid bij met de Provençaalse kruidenmengeling.
Giet het mengsel over de vulling van de taart.
De quiche is nu klaar om voor 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden te gaan bakken.

TIP!!!

Heb je geen zin om op een doordeweekse avond te staan zwoegen op het kruimeldeeg, maar heb je liever toch vers deeg?
Maak het deeg dan al in het weekend. Wanneer je het deeg goed inpakt in vershoudfolie bewaart het minstens een weekje in de ijskast.
De avond zelf heb je het enkel uit te rollen en heb je toch lekker zelfgemaakt deeg!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: