Mergpijpjes

4 Nov

P1010714

Wanneer het een klein beetje kouder begint te worden duik ik de keuken in.
Om te bakken, taarten, cakes, koekjes en ga zo maar door!
Waarom? Omdat koude gelijkstaat met winter en winter staat gelijk met gezelligheid.
En gezelligheid legt de link met een bakje koffie of een lekkere chocolademelk en daarbij hoort dan weer een heel assortiment koekjes!
Op de eerste regenachtige dag in oktober begon ik dus te zwoegen boven mijn deeg en probeerde ik dit heerlijke recept voor mergpijpjes. Een receptje dat ik kreeg van de bompa van de echtgenoot, die jarenlang banketbakker is geweest.
De mergpijpjes waren zo een schot in de roos dat mijn teerbeminde er bijna een indigestie aan overhield. de mergpijpjes kwamen dan ook een weekje later terug op het menu, deze keer voor een kookopdracht die ik kreeg. En ook daar waren ze in een mum van tijd verslonden!

Ingrediënten:
225 gr bloem
2 koffielepels bakpoeder
175gr poedersuiker
175 gr zachte boter
3 eieren
1 eetlepel koude melk
1 koffielepel vanilleextract
100 gr boter
100 gram bloemsuiker
stevige scheut baileys (of amaretto, tia maria, manderin napoleon of batida de coco, afhankelijk van welk smaakaccent je wil leggen.

Beboter een bakblik ( liefst een vierkantige )
Zeef de bloem en hetbakpoeder en meng alle ingrediënten samen (poedersuiker,boter,eieren,koude melk,vanille extract)
Dit moet een smeuïg deeg worden, giet dit in een bakblik en bak dit voor ongeveer 60 min op 160 graden.
Haal de cake na het bakken uit de bakvorm en laat de cake goed afkoelen op een rooster ( zodat de cake niet nat wordt)

Voor de creme in de cake
100 gr boter
100 gram bloemsuiker
stevige scheut baileys coffee

We maken allereerst de boterroom waarmee we de mergpijpjes gaan opvullen.
Mix de boter en de bloemsuiker samen tot een luchtige creme, voeg daarna de baileys ( of andere alchoholische drank) erbij en mix nog eens goed door.

Beboter een bakblik ( liefst een vierkant )
Zeef de bloem en het bakpoeder en meng alle ingrediënten samen (poedersuiker,boter,eieren,koude melk,vanille extract)
Dit moet een smeuïg deeg worden, giet dit in een bakblik en bak dit voor ongeveer 60 min op 160 graden.
Haal de cake na het bakken uit de bakvorm en laat de cake goed afkoelen op een rooster ( zodat de cake niet nat wordt)

Rol hierna de  marsepein  dun uit tot ongeveer 3 mm.
Dit kan het makkelijkste door de marsepein tussen twee vellen bakpapier te leggen.
Je snijd de afgekoelde cake tot lange repen. Je legt de reep op de marspein en bedekt de bovenkant van de cake met wat creme. Rol nu de cake in de marsepein tot een mooi rolletje. Doe dit met al de cake repen en snij ze dan in kleinere stukken.
Smelt de chocolade en dompel de uiteinden van de cake in de gesmolten chocolade. Wees hierbij voorzichtig. De mergpijpjes moeten kaarsrecht in de chocolade gedompelt worden omdat ze anders lekken. Zet nu even in de ijskast om op te stijven.

4 Reacties to “Mergpijpjes”

  1. Anoniem 23/08/2011 bij 15:23 #

    Hoeveel marsepein?

    • Alice 23/08/2011 bij 15:44 #

      Onmogelijk te zeggen… ik vertrek altijd van een volledige blok, maar het is steeds anders.
      Koken is ook een beetje op gevoel werken;

  2. Anja 08/11/2011 bij 20:27 #

    Hallo Alice, lijkt me een heerlijk recept, maar 160 graden is dat voor een gewone oven of een hete lucht oven ?

    • Alice 09/11/2011 bij 08:31 #

      Ik werk altijd met een hetelucht oven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: