Kantonese Kip

10 Nov

P1010732Mijn echtgenoot is geen liefhebber van chinees. Het is dus altijd een beetje gezeur om nog eens naar de chinees op de hoek te gaan of om lekkere afhaalchinees te bestellen. Eerst enkele dagen van mijn kant, want ik ben wel een grote chinees liefhebster. En dan enkele uren van zijn kant, want hij eet amper en moet zich daarna tegoed doen aan chips en bitterballetjes uit de friteuse.
Helemaal consequent is de echtgenoot echter niet, want als ik wok of gerechtjes maak die de oosterse richting uitgaan, dan eet hij zijn buikje wel vol. Moet ik het opvatten als een compliment of is hij gewoon een beetje aan de koppige kant? Wie zal het zeggen? In elk geval at hij meer dan genoeg van deze Kantonese kip, een receptje geïnspireerd op de typische keuken van de zuid Chinese provincie Guangdong.

Ingrediënten

2 kippenborsten
2 eetlepel dark soyasaus
2 theelepels bruine basterdsuiker
1 eetlepel maizena
1,5 dl kippenbouillon
1 eetlepel rijstazijn (indien je dit niet in huis hebt kan dit eventueel vervangen worden door droge sherry.)
2 teentjes fijngesneden knoflook
2 gesnipperde uien
100 gram champignons in schijfjes gesneden
100 gram wortelen in schijfjes gesneden
100 gram soyascheuten
100 gram groen van prei in reepjes gesneden
100 gram paprikareepjes
1 lenteuitje

Ontdoe de kip van eventuele vetrandjes of harde vliesjes en snij ze in dobbelsteentjes.
Mix een eetlepel sojasaus met de maizena en wentel hierin de kippenblokjes. Zet deze voor ongeveer een half uurtje in de koelkast.
Mix nu de kippenbouillon met de rijstazijn, de andere eetlepel sojasaus en de basterdsuiker.
Verwarm nu de wok op het vuur en doe hierin een scheutje olie (ik gebruik altijd sesamolie voor wat extra smaak.). Bak de kippenblokjes gaar in de wok. Wanneer de kip gaar is haal je ze uit de wok.
Verhit nu opnieuw een beetje olie in de wokpan en wok hierin de uien, knoflook, paprika, wortelen en prei gaar. Voeg tegen het einde van de kooktijd pas de soyascheuten en de champignons toe.
Wanneer alle groenten bijna gaar zijn overgiet je de groenten met het bouillonmengsel. Voeg de kippenblokjes terug toe en zet het vuur een beetje lager. Laat dit alles nog ongeveer 5 à 10 minuutjes staan op het vuur zodat de saus een beetje inbind.
Vlak voor het serveren strooi je er nog wat gehakte lenteuitjes over.

Eén reactie to “Kantonese Kip”

  1. thijs 12/03/2010 bij 11:01 #

    klinkt goed!
    ga ik dit weekend eens proberen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: