Herfsttaart

17 Nov

In de eerste maanden van 2010 stort ik mij in het avontuur dat taarten heet. Als in “Hoe tover ik mijn taart om in een cadeautje?” “Hoe maak ik een levensechte wintertaart waar de rillingen van over mijn rug lopen” en “Hij laat ik mijn taart op een echt sprookjesboek met draken en prinsessen lijken?”
Maar het was alweer een tijdje geleden dat ik nog eens een echte taart had klaargemaakt en dus besloten we dat een beetje oefening nooit kwaad kan. Zondagmiddag begonnen we dus vol goede moed aan onze herfsttaart, die ook een beetje dienst deed als bompa’s verjaardagstaart.

Ingrediënten voor de biscuit:

150 gram suiker
5 eieren
1 zakje vanillesuiker
½ theelepel bakpoeder (om de biscuit te doen opkomen.)
150 gram patisseriebloem

Ingrediënten voor de chocoladebotercreme:

200 gram donkere chocolade
200 ml room met een vetpercentage van minstens 30%
250 gram boter (type solo)

Ingrediënten voor de tobleronemousse:

200 gram toblerone (de zwarte variant)
400 ml room met een vetpercentage van minstens 30%
3 eetlepels suiker
1 opgeklopt eiwit

Ingrediënten voor de decoratie:

750 gram groen gekleurde rolfondant om de taart te bekleden.
Oranje rolfondant voor de pompoentjes

Mosgroene rolfondant voor de eikels
Bruine rolfondant voor de boomstam
Rode rolfondant voor het lieveheersbeestje en de champignon
oranje, bruine en mosgroene marsepein om blaadjes uit te steken
Uitstekertjes voor de bladeren

Als basis voor de taart gebruikte we deze keer een standaardvanillebiscuit, die we bakte in een vorm van +/- 20 centimeter.
Meng allereerst de eigelen met de vanillesuiker en de gewone suiker. Deze moet je kloppen dat ze licht van kleur worden en in volume 4 maal zijn toegenomen. (Niet panikeren, dit vraagt eventjes tijd. Dit kan perfect in een keukenmachine en is hoogst waarschijnlijk veiliger dan onze mixer. Deze begon namelijk na een tiental minuten kloppen op de hoogste stand te stinken en rook af te geven.)
Wanneer je de eieren met de suiker “ruban” (een mooie professionele term er eventjes tussendoor), kan je beginnen met de eiwitten tot schuim te kloppen. Wanneer de eiwitten mooi in pieken blijven staan, meng je het eiwit met de geklopte eigelen.
Hierna zeef je de bloem boven het mengsel en schep je deze er voorzichtig onder.
Daarna stort je het deeg in je pakvorm en zet je hem in de oven. +/- 30 minuutjes in een heteluchtoven op 180 graden en je krijgt een mooie biscuit. (Test eventjes met een mes of breinaald. Als de naald zonder kleefplekjes uit de taart komt is ze gaar!)

De taart mag nu op een rustig plekje gaan afkoelen. Ondertussen maken wij de vullingen klaar. Ikzelf werk graag met twee verschillende vullingen, maar je kan natuurlijk ook één vulling nemen en daar je taart mee afwerken.

Ik maakte eerst de tobleronemousse omdat deze eventjes in de ijskast moet kunnen opstijven.
Hiervoor klop je de room tot slagroom en smelt je ondertussen de toblerone au bain marie. Laat de gesmolten chocolade even afkoelen alvorens hem bij de opgeklopte room te voegen. (Indien de chocolade te warm is kan de room terug inzakken en veranderen in een zielig plasje melk.) Je kan ondertussen het eiwit al opkloppen met de suiker.

Wanneer de chocolade is afgekoeld schep je hem voorzichtig onder de opgeklopte room en voeg je ook het opgeklopt eiwit toe. Hierna mag de mousse een tweetal uurtjes in de ijskast.

En dan is het tijd voor de chocoladeboterroom. Ik gebruik hiervoor donkere chocolade met een hoog cacao gehalte, maar je kan net zo goed melkchocolade of witte chocolade gebruiken. (Vorig jaar maakte ik dit zelf met overgebleven chocoladeventjes van sinterklaas.)
Warm de room op een klein vuurtje op tot tegen het kookpunt. In een andere kom doe je de chocolade die in kleine stukjes is gehakt. Wanneer de room zachtjes begint te koken giet je deze over de chocolade en laat je deze al roerend smelten. Dit mag nu even opzij om af te koelen.

Ondertussen klop je de boter tot een zachte massa. Wanneer de chocolade genoeg is afgekoeld kan je deze bij de boter voegen en nog eens goed doorkloppen. Ikzelf voeg hier geen suiker meer aan toe, omdat de tobleronemousse al zoet genoeg is. Wanneer je enkel met boterroom gaat werken kan je beter even proeven en zelf beslissen of extra suiker nodig is.

Terwijl de taart stond af te koelen en de mousse opsteef gingen wij aan het knutselen met rolfondant en marsepein. Echtgenoot en ik waren het erover eens dat qua verwerking rolfondant aangenamer werken is, maar de smaak van marsepein is beter. We opteerde er daarom voor om de grotere stukken te maken in rolfondant en de decoratieve blaadjes aan de zijkanten van de taart uit marsepein te maken, een heerlijk compromis.
We rolde ook alvast de groene rolfondant als bekleding voor onze taart uit.

Wanneer de biscuit voldoende is afgekoelde snij je hem in drie stukken. (Ik gebruik hier een handige taartzaag voor, maar het kan ook met een mes.) Hierna draaide we de taart om, zodat de bovenkant nu de onderkant was. (Dit is noodzakelijk om de taart mooi te kunnen bekleden. De oorspronkelijke bovenkant van de taart is een beetje hobbelig en niet zo mooi vlak als de oorspronkelijke onderkant.)
De onderste laag besmeerde we met de tobleronemousse, de bovenste laag met de chocoladebotercreme. Hierna werd de zijkant en de bovenkant van de taart ook ingesmeerd met de chocoladebotercreme. Dit kan je niet doen met de tobleronemousse! Mousse is te vochtig en gaat niet samen met rolfondant. Je hebt dus een laagje botercrème nodig om je taart mooi te kunnen decoreren.

Wanneer je dit allemaal gedaan hebt, kan het leukste werk beginnen.
De taart bekleden en decoreren met je eigen geknutselde zaken.

Advertenties

Eén reactie to “Herfsttaart”

  1. Kate-online 12/12/2009 bij 05:57 #

    goede start

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: