Feestkoken 29/11: Aperitiefhapjes

2 Dec

Koken voor een groep mensen geeft een extra dimensie aan koken vind ik persoonlijk.
Voor ons tweetjes zet ik niet elke week een driegangen menu op tafel, hoewel ik ons af en toe natuurlijk ook wel eens in de watjes wil leggen.
Afgelopen zaterdag was het dan zover… we hadden een feestje! En ja dan durf ik al eens iets extra te doen.
Want als mensen bij mij de deur dichtdoen wil ik dat ze drie dingen zeggen:
1. Ik heb erg lekker gegeten.
2. Ik heb voldoende gegeten.
3. Hopelijk mogen we snel nog eens terugkomen.
Hopelijk was mijn missie geslaagd.

We starten de avond met een glaasje bubbels en een bordje aperitiefhapjes zijnde van links naar rechts:
– Een duo van brocolli – bloemkoolmousse geserveerd met snippers everzwijnham.
– Kaasparels met een jasje van gerookte zalm en tuinkruiden
– Een mousse van courgette geserveerd met in de oven gedroogde serranoham

Ingrediënten voor de duo mousse:

1/4 de bloemkool
1/4 de brocolli
2 maal 1 dl volle room
2 maal een half gelatineblaadje
Peper en zout
Everzwijnham

Ingrediënten voor de kaasparels

150 gram roomkaas (soort philladelpia)
150 gram zachte geitenkaas
1 fijngesneden sjalot
peper en zout
fijngesneden gerookte zalm
fijngesnipperde tuinkruiden (ik gebruikte hiervoor een mengeling van peterselie, bieslook en basilicum)

Ingrediënten courgettemousse:

2/3de courgette
150 ml groentenbouillon
75 ml room
1,5 gelatinneblaadje
Serranoham

DUOMOUSSE

Je start best de avond voor het feest met de duo mousse. De onderste laag moet goed opgesteven zijn alvorens je de tweede laag in het glaasje kan scheppen.
Kook de bloemkool gaar in de room. Leg ondertussen een half gelatineblaadje in water te week.
Wanneer de bloemkool gaar is mix je deze in de blender of met de staafmixer tot een gladde puree.
Kruid bij met peper en zout naar smaak en roer het gelatineblaadje goed onder de mousse.
Vul hiermee de glaasjes en zet één nachtje in de koelkast om op te stijven.
Herhaal de volgende morgen het proces maar nu met de broccoli.
Gaarkoken in de room. Pureren met de staafmixer, gelatine erbij en bovenop de bloemkoolmousse scheppen.
Indien je tijdens het koken merkt dat veel van de room verloren gaat  kan je in kleine scheutjes toevoegen.
Wanneer alles goed is afgekoeld versier je dit met snippers everzwijnham.

KAASPARELS

Snipper de sjalot erg fijn en meng de helft onder de roomkaas en de andere helft onder de geitenkaas.
Snipper de gerookte zalm en de tuinkruiden fijn.
Leg deze op platte schaaltjes, dit maakt het werk een beetje makkelijker.
Kruid de kaas met peper en zout naar smaak.
Rol nu kleine bolletjes van de kaas.
Rol de roomkaas door de gerookte zalm en rol de geitenkaas door de tuinkruiden.
Zorg ervoor dat de kaas goed bedekt is en echte mooie “pralines” vormt.

COURGETTEMOUSSE

Snij de courgette in kleine stukjes en kook ze gaar in de bouillon. Dit duurt +/- 7 minuutjes.
Week ondertussen de gelatineblaadjes in koud water en klop de room stijf.
Als de courgette gaar is giet je deze af en bewaar je de bouillon.
Gebruik de helft van de bouillon om de courgette met de soepmixer of blender gaar te mixen.
Doe er nu de uitgeknepen gelatineblaadjes bij en zet goed door elkaar.
Spatel er nu voorzichtig de room onder en verdeel over de glaasjes.
Zet deze minstens 2 uur in de koelkast om op te stijven.
Terwijl de glaasjes afkoelen en opstijven leg je de sneetjes serranoham op boterpapier in de oven.
Laat deze een uurtje drogen in een oven van 90 graden.
Vlak voor het opdienen versier je het glaasje met de gedroogde ham.

Tip:
Op de kaasparels heb ik al talloze variaties gemaakt. Je kan hier dus alle kanten met uit.
Nog enkele lekkere smaakcombinaties?
– fijngesneden zongedroogde tomaatjes onder de kaas mengen en door tomatentapenade rollen.
– nootjes fijnhakken en deze als jasje gebruiken.
– de kaas op smaak brengen met italiaanse kruiden en als jasje fijngesneden olijfjes gebruiken.
– de kaaspareltjes door paprikapoeder rollen.
Je fantasie de vrije loop laten nemen is de boodschap!

Eén reactie to “Feestkoken 29/11: Aperitiefhapjes”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Kerstideetjes « Silkes Kookhoekje - 16/12/2011

    […] van eendenborst en mangochutney Zalmmousse met gemarineerde komkommer Duo van brocolli en bloemkoolmousse Frisse courgettemousse Lepelhapje met carpacciorolletjes Erwtencappucino met roze […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: