Feestkoken 29/11: champignonroomsoep

3 Dec

Ik probeer zoveel mogelijk met seizoensproducten te koken. En wat is er meer seizoen dan champignons op dit ogenblik?
Verder zijn champignons ook nog eens erg lekker en niet duur.
Voor deze champignonsoep maakte ik dankbaar gebruik van de champignonbouillon die ik in Nederland koop.
Jammer genoeg is champignonbouillon in België amper tot niet verkrijgbaar.
Ikzelf koop hem zoals daarnet reeds gezegd bij Albert Heijn in Nederland. Daar kan je kiezen tussen vloeibare bouillon of bouillonblokjes van champignons. Beiden van erg goede kwaliteit met een lekkere volle smaak.
Moet u echter de komende weken niet in Nederland zijn dan kan u de champignon vervangen voor groentenbouillon.

Ingrediënten:

50 gram roomboter
60 gram bloem
1 sjalot
2 dozen champignons (Wanneer het herfst is, neem ik 1 doos gewone champignons en 1 doos boschampignons.)
tijm
Room
Crème fraiche (Ook deze breng ik mee uit Nederland. We hebben hier geen Belgische tegenhanger voor, maar je kan dit perfect vervangen door een lepeltje zure room.)
1 liter champignonbouillon


Laat de boter smelten en fruit de sjalot aan. Voeg 1 doos in schijfjes gesneden champignons toe en laat eventjes bakken met het takje tijm.
Bestrooi nu met de bloem en laat eventjes aanbakken. Overgiet nu met de bouillon en roer goed.
Laat dit nu even uitkoken, zodat de champignons hun smaak afgeven en de bloemsmaak uit de soep verdwijnt.
Zet ondertussen een andere pot klaar. Zeef nu de soep zodat enkel het vocht overblijft.
Snij ondertussen de 2de doos champignons in schijfjes en voeg deze toe aan de soep. (Tijdens het seizoen gebruik ik hiervoor de boschampignons.)
Zet de pot met het vocht op een middelmatig vuur en voeg een scheutje room en een lepel crème fraîche toe.
Dit doe je een beetje op gevoel en hangt wat van je soep af.  De bedoeling is dat je een lekkere romige soep in je pot krijgt.
Breng nu op smaak met peper en zout .
Laat de soep even doorkoken zodat de schijfjes champignon zeker gaar zijn.
Doe er vlak voor het serveren nog een scheutje room bij en bestrooi met gesnipperd peterselie.

2 Reacties to “Feestkoken 29/11: champignonroomsoep”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Weekmenu deel 1 « Silkes Kookhoekje - 20/12/2010

    […] Soep: Champignonroomsoep […]

  2. Kerstideetjes « Silkes Kookhoekje - 16/12/2011

    […] Gandahamkroketjes met een meloenmandje en een fris slaatje Rucolasoepjes met gedroogde ham Lauwe geitenkaassalade met zuiders slaatje Duo van kroketjes: kaaskroketjes en geitenkaaskroketjes Carpaccio met walnootpesto Champignonroomsoep […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: