Feestkoken 29/11: varkenshaasje met duo van puree en een bladerdeegtaartje

4 Dec

Varkenshaasjes zijn een erg dankbaar product om mee te werken.
Ze blijven lekker mals en je hebt er erg weinig werk aan.
Ook de prijs maakt ze erg aantrekkelijk als je voor een grote groep moet koken.
Ik serveerde het varkenshaasje met een duo van puree. Enerzijds de spruitjespuree waar ik bij manlief eerder deze week reeds succes mee oogste. Anderzijds een pastinaakpuree, die enthousiast onthaalt werd. 70% van mijn gasten (jaja, ik heb het uitgerekend!) had nog nooit pastinaak gegeten! Het receptje voor de spruitjespuree kan je hier op mijn blogje terugvinden.
Als extra’tje serveerde ik er een bladerdeeg taartje bij met spruitjes, spek en boschampignons.
Op tafel (en daardoor jammer genoeg niet op de foto) liet ik de varkenshaas begeleiden door rode wijnsaus en een madeiraroomsaus.
De madeirasaus is zeker niet de klassieke saus met bruine roux en madeirawijn. Mijn saus is eerder een snelle roomsaus met een lekkere madeira nasmaak.

Ingrediënten:

2 varkenshaasjes

Voor de pastinaakpuree
2 pastinaken
1 kilo geschilde aardappelen

Voor de bladerdeegtaartjes
4 stukjes bladerdeeg (diepvries)
blokjes gerookt spek
boschampignons
peper en zout
tijm

Voor de rode wijnsaus
2 sjalotten fijngesneden
1 theelepel roze peperbolletjesµ
2 takjes verse tijm
1 laurierblad
1 eetlepel rode wijnazijn
1/2 fles rode wijn (Ik gebruikte voor mijn saus de wijn La Croix Bacalan. Een bordeaux wijn uit het jaar 2006.)
400 ml wildfond
peper en zout
boter

Voor de madeira roomsaus:

Madeirawijn
250 ml volle room
Peper en zout

De pastinaakpuree

Kook de aardappelen gaar en maak hier een lekkere puree van. (Werk de puree op met boter, melk en een eitje.)
Schil de pastinaak en snij deze in kleine blokjes.
Smelt wat boter in de pan en stoof de pastinaakblokjes met peper en zout gaar.
Mix deze daarna met de soepmixer tot een gladde massa.
Kruid bij met peper, zout en eventueel nootmuskaat.
Schep dit onder de aardappelpuree en proef. Indien de smaak een beetje flets is kan je altijd nog een beetje bijkruiden.

Spruitjespuree

Maak de spruitjespuree zoals beschreven in dit recept.
Hou wel een 8 tal spruitjes apart voor straks.

Bladerdeegtaartje

Vorm mooie vierkantje taartjes met een opstaande rand van het bladerdeeg.
Bak deze gedurende een klein kwartiertje op 175 graden voor in de oven. (Vergeet geen bonen of baksteentjes op het bladerdeeg te leggen! Het taartje moet plat blijven!)
Neem nu de spruitjes die je opzij hebt gehouden van de spruitjespuree en plet deze met een vork.
Meng dit met een scheutje room tot een smeuige massa.
Wanneer de bladerdeegjes uit de oven komen laat u deze eventjes afkoelen en smeert u daarna de spruitjespasta over de taartjes.
Verhit nu wat boter in een pannetje en bak hierin de spekblokjes met de boschampignons.
Verdeel dit over de bladerdeegtaartjes en zet apart.
Deze taartjes gaan vlak voor het serveren nog een vijftal minuutjes in de oven op 175 graden.

Voor de rode wijnsaus

Verhit olijfolie in een sauspannetje en fruit hierin de sjalotjes aan.
Voeg tijdens het fruiten de tijm, laurier en de roze peperkorrels toe.
Blus dit met de rode wijnazijn, de rode wijn en de wildfond.
Zet dit op een klein vuurtje om te koken tot de saus de gewenste dikte berijkt.
Vlak voor het serveren warm je de saus op een klein vuurtje terug op en werk je dit op met klontjes boter en peper en zout.

Varkenshaasje en madeirasaus

Verwarm de oven voor op 175 graden.
Verhit roomboter in een kleefpan. Wanneer de boter goed heet is leg je de varkenshaasje in de pan.
Erg belangrijk is dat de varkenshaasjes onmiddelijk beginnen te zingen en dus ook dichtschroeien.
Bak de varkenshaasjes langst elke kant +/- 3 à 4 minuten.
De varkenshaasjes moet een bruin korstje krijgen, maar zijn langstbinnen nog rauw.
Leg de varkenshaasjes nu op boterpapier en steeks ze voor 15 à 20 minuten in de oven. (Afhankelijk van het varkenshaasjes gewicht, dikte, etc)
Blus de pan nu met de madeirawijn. (Doe dit naar smaak.)
Roer het aanbaksel los en giet er nu de room bij.
Kruid met peper en zout en laat dit inkoken tot gewenste dikte.

 


Eén reactie to “Feestkoken 29/11: varkenshaasje met duo van puree en een bladerdeegtaartje”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Kerstideetjes « Silkes Kookhoekje - 16/12/2011

    […] Varkenshaasje met een duo van puree en een bladerdeegtaartje Everzwijnstoofpotje Pompoenrisotto met kipfilet opgevuld met boschampignons en en gedroogde ham Zuiderse gevulde kipfilet met geglaceerde groentjes en paprika roomsaus Varkenskroontje met savooi, appeltjes, lichte mosterdsaus en zelfgemaakte pommes duchesse […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: