Kerstbroodpudding

23 Dec

 

De eindejaarsperiode is op mijn werk altijd erg druk en dat betekent dat we allemaal een tandje bijsteken. Eindejaarspremies, jaarafrekeningen en dergelijken moeten allemaal in orde gezet worden voor de jaarwissel. Maar dit jaar was het ganse jaar druk en hektisch. Mijn collega’s hadden dus wel eens iets extra’s verdient en dus probeerde ik hen een beetje te verwennen met een paar lekkere baksels. Ze smulde van de kerstrocky road en de vanillacake à la Nigella, maar ook van deze feestelijke editie van mijn broodpudding.
Bij ons in de familie zijn ze al enkele jaren grote fan van de gewone editie en deze kerstversie viel ook bij mijn collega’s zwaar in de smaak.

INGREDIENTEN

200 gram brood
100 gram koffiekoeken (Ik gebruik rozijnenkoeken, maar alle koeken kunnen.)
1 sneetje peperkoek (optioneel!)
1/2 liter volle melk
2 eidooiers
200 gram kristalsuiker
1 dl room
1 vanillestokje
40 gram rozijnen
30 gram gedroogde abrikozen in stukjes gesneden
30 gram gedroogde veenbessen
15 gram gekonfijte sinaasappelschil
2 eetlepels bruine rum
2 theelepels cacaopoeder (Geen oploschocomelk!)

Scheur de koffiekoeken, het brood en de eventuele peperkoek in stukken.
Meng de room met de eigelen en klop dit goed tot een homogene massa.
Kook de melk met het vanillestokje en de suiker en giet dit over het brood, koffiekoeken en peperkoekenmengsel.
Zet het brood/melkmengsel op een zacht vuurtje en roer goed.
Voeg nu het room/eimengsel toe en breng dit tot tegen het kookpunt. Blijf goed roeren zodat dit zeker niet aanzet.
Voeg nu de eetlepels rum toe en laat nog eventjes zachtjes pruttelen.
Haal van het vuur en voeg nu de rozijnen, de abrikozen, de veenbessen en de sinaasappelschil toe.
Roer goed door en voeg nu het cacaopoeder toe.
Giet het deeg in een bakvorm en zet 3 kwartiertjes in een voorverwarmde oven van 180 graden.

De versieringen werden gemaakt van suikerpasta en marsepein.
Plaats deze pas last minute op de taart. Ervaring heeft me geleerd dan enkele uurtjes te vroeg, de suikerpasta doet smelten!

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: