Spaanse champignons

27 Dec

Tussen al het kerstgewoel en nieuwjaarsvreugde in wil ik jullie een heel erg lekker receptje meegeven dat je als bijgerechtje kan serveren of op een lepeltje als hapje. Ikzelf kreeg het receptje van de mama van mijn Spaanse vriendin Carmen. Hoewel ze mij verzekerde dat het echt geen standaard Spaans recept was, stond het bij hen veel op tafel en ben ik het Spaanse champignons beginnen noemen.
Het is ongelooflijk simpel om te maken, maar ook ongelooflijk lekker!
De combinatie van pikant met zoet en het aardse van de champignons vormt een heerlijk geheel en combineert erg lekker met bevoorbeeld kipfilet op vis in papillot!

INGREDIËNTEN

Champignons
1 Stuk pikante chorizo (zorg ervoor dat je extra pikante neemt!)
1 sjalot
2 teentjes knoflook
olijfolie (Ik gebruik hiervoor olijfolie met chilipepers, voor wat extra hitte)
1 koffielepel sherry azijn
1 eetlepel droge sherry
2 eetlepels tomatenconcentraat
room (1 dl ongeveer)
2 theelepels ketchup
gedroogde tijm en rozemarijn naar smaak

Snij de champignons in 4. Snij ze voor dit gerecht zeker niet in schijfjes, want dan geven ze te veel water of en wordt je saus te waterachtig!
Verwarm de olijfolie in een brede pan op het voor en snij ondertussen het stuk chorizo in dobbelsteentjes.
Als de olie warm is voeg je de blokjes chorizo samen met de fijngesnipperde ui en knoflook toe.
Laat dit even bakken tot  de ui mooi rood is gekleurd door de sappen van de de chorizo.
Voeg nu de champignons toe en laat bakken tot ze mooi gaar zijn.
Blus het geheel met de sherryazijn en roer goed door.
Voeg nu de droge sherry toe en laat even opkoken zodat de meeste alcohol verdampt.
Overgiet nu met de room (Dit lijkt misschien weinig room, maar het moet gewoon een “jasje” rond de champignons leggen en geen echte roomsaus vormen.)
Schep er nu het tomatenconcentraat onder en roer goed zodat de saus egaal rood ziet.
Voeg nu de tomatenketchup toe, dit om de bitterheid van het tomaten concentraat weg te werken. Voor mensen die wel van bitter houden moet de hoeveelheid ketchup misschien een beetje aangepast worden.
Roer de ketchup er goed door en kruid bij. (Indien je de smaak nog iets zoeter wil, kan je er iets meer ketchup bijvoegen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: