Marokkaanse thee met koekjes

23 Jan

Toen ik tegen een Marokkaanse kennis vertelde dat ik verzot was op hun koekjes en deze regelmatig kocht bij de Marokkaanse bakker bekeek ze me een beetje ongelovig.
“Je bakt ze niet zelf?” kwam er een beetje aarzelend uit.
Ik bekeek haar op mijn beurt ongelovig en begon haar uit te leggen hoe ik daar eigenlijk niet goed aan durfde te beginnen. Want Marokkaanse koekjes… dat lijkt me echt heel erg moeilijk.
Enkele dagen later lag op mijn bureau een enveloppe te wachtte met daarin enkele recepten van haar moeder en veel gelukwensen van diezelfde moeder.
Op zaterdag stak ik de handen uit de mouwen en ging ik aan de slag. Op zondag genoten van een vers glas muntthee met heerlijke koekjes!

Ingrediënten voor Amandel Honingkoekjes

250 gram bloem
125 gram boter (type solo)
80 gram kristalsuiker
6 eetlepels honing
2 eetlepels volle melk
1 ei
2 eetlepels kaneelpoeder
1/2 theelepel zwarte peper
1/3 theelepel kruidnagel
1 theelepel nootmuskaat
1/2 theelepel bakpoeder
100 gram amandelen

Meng allereerst de kruiden met elkaar tot een poeder. (Kaneel, zwarte peper, kruidnagel en nootmuskaat.) Van dit mengsel zullen we later 1 eetlepel gebruiken. De rest kan je gebruiken in tajines of bewaren tot je de volgende keer koekjes bakt.
Mix de boter met de suiker tot de suiker volledig wordt opgenomen. Voeg nu het ei, de honing en de melk toe en mix dit goed door.
Voeg nu voorzichtig beetje bij beetje de bloem toe. Blijf de hele tijd mixen, zodat de bloem onmiddellijk wordt opgenomen in het beslag.
Als alle bloem werd opgenomen, voegen we een eetlepel van het kruidenmengsel toe en het bakpoeder.
Kneed het deeg nu goed met je handen en maak er een mooie bol van.
Leg deze bol deeg voor een uur of vier in je koelkast afgedekt met een handdoek.

Bestuif het werkblad met wat bloem en haal het deeg uit de koelkast.
Laat het deeg even op kamertemperatuur komen.
Hak ondertussen de amandelen fijn.
Rol het deeg nu uit tot ongeveer 1 centimeter dikte. Steek hieruit de gewenste vorm voor het koekje.
Leg de koekjes op bakpapier en bestrijk met een beetje eigeel en bestrooi met de gehakte amandelen.
Bak de koekjes gedurende 12 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.
Controleer regelmatig dat de koekjes niet te bruin worden!

Ingrediënten kokosnoot Ghoriba koekjes

3 eieren
50 gram zonnebloemolie
100 gram kristalsuiker
zeste van 1 citroen
50 gram griesmeel
375 gram kokosnootschilfers
7 gram bakpoeder
Poedersuiker

Meng de eieren, de suiker, de olie en de citroenzeste goed met elkaar in een grote kom.
Voeg nu de kokosnoot toe en klop dit goed door elkaar.
Voeg nu voorzichtig het griesmeel en het bakpoeder toe en meng dit tot een samenhangend deeg met je handen.
Kneed het deeg in een bal en zet dit ongeveer een uurtje in de koelkast.

Maak van het deeg nu kleine ronde balletjes.
Rol deze deegballetjes eventjes door wat poedersuiker en plaats ze hierna op een bakpapiertje.

Verwarm de oven op ongeveer 200 graden en plaats de koekjes in de oven.
Wacht tot je ziet dat de koekjes barstjes beginnen te vertonen.
Zet de temperatuur nu omlaag naar 170 graden.
Laat de koekjes verder bakken tot scheuren mooi goudbruin geworden zijn.
Laat de koekjes niet alleen, want dit kan erg snel gebeuren!

Ingrediënten muntthee

een grote eetlepel gunpowder (groene thee)
1 bos verse munt
5 eetlepels suiker
kokend water

Spoel de theepot met een scheutje kokend water uit.
Doe de gunpowder in de theepot.
Doe hierbij een scheutje kokend water. Laat rondwalsen in de theepot en giet het water weer weg.
Spoel de verse munt onder koud water goed uit.
Doe de verse munt in de theepot en voeg hierbij de suiker.
Giet de pot nu vol kokend water.
Zet de pot nu op een laag vuurtje en laat langzaam trekken.
Wanneer de thee zachtjes begint te koken haal je hem van het vuur en roer je hem goed door, zodat alle smaken zich mengen.
Schenk de thee nu drie keer uit in een glas en giet hem drie keer terug in de theepot.
Schenk nu een heel klein beetje thee in een glaasje en proef of hij lekker is van smaak. Voeg eventueel meer munt, meer suiker, etc toe.
Schenk nu uit en serveer met een beetje rozenwater voor de liefhebbers!

3 Reacties to “Marokkaanse thee met koekjes”

  1. Simone (junglefrog) 26/01/2010 bij 00:08 #

    Maar….de grote hamvraag; waren ze nou moeilijk om te maken of vond je het achteraf toch makkelijk? Ik vind ze ook heerlijk maar net als jij… heb ik nog enige twijfel over mijn kookkunsten en of ik dat wel kan! (kan het natuurlijk nu uitproberen met je recepten!)

  2. Silke 26/01/2010 bij 08:42 #

    De honingkoekjes zijn ongelooflijk simpel. Echt waar.

    De Ghoriba koekjes zijn iets moeilijker, maar eens je ze proeft vergeet je dat op slag🙂

Trackbacks/Pingbacks

  1. Het beste van Silkes kookhoekje in 2010 deel 1 « Silkes Kookhoekje - 31/12/2010

    […] 6. Marokkaanse thee met koekjes […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: