Foodblog event: mezze met gegrilde halloumi en falafel

16 Feb

 

Zoals in de vorige post reeds gemeld zorgde de Daring Cooks er deze maand voor dat we thuis een waar mezze feestje hielden. Het belangrijkste onderdeel van een mezzeschotel vind ikzelf de heerlijke sausjes en dips die je erbij krijgt geserveerd.
Meer nog dan heerlijk geroosterd vlees of lekker afsmakende vis, vormen de dips het centrum van elke mezze-maaltijd!
Gezien de maand februari een korte maand is en het redelijk hectisch is bij ons thuis wil ik daarom ook deze sausjes schotel gebruiken als mijn deelname aan het foodblog event van deze maand dat georganiseerd wordt door Excellent eten en als thema vegetarisch heeft.
Hierbij serveerde ik voor de vegetariërs onder mijn gasten gegrilde halloumi kaas en falafelballetjes. Maar je kan net zo goed enkel de dips serveren met vers pitabrood, ook overheerlijk!

INGREDIËNTEN TZATZIKI
500 gram Griekse yoghurt
2 knoflookteentjes (gepureerd)
1 komkommer
2 eetlepels fijngehakte dille
1 eetlepel ouzo
zout
peper
olijfolie

INGREDIËNTEN TARAMASALATA
125 gram viskuit (best enkele dagen op voorhand bij de visboer bestellen.)
1 kleine ui
het sap van een halve citroen
2 sneetjes oud wit brood
1 kleine gekookte aardappel
een scheutje plantaardige olie (ik gebruikte maisolie)
een scheutje koud water

INGREDIËNTEN MAROKKAANSE WORTELSALADE
400 gram wortelen
zout
5 teentjes gepureerde knoflook
4 eetlepels fijngehakte peterselie
½ rode chilipeper
1 eetlepel gerookt paprikapoeder
koriander
1 theelepel fijngemalen komijnzaadjes
4 eetlepels olijfolie
het sap van 1 citroen

INGREDIENTEN TYROKAFTERI
250 gram fetakaas
125 gram ricottakaas
1 theelepel citroensap
50 ml olijfolie
50 gram geroosterde rode paprika’s

INGREDIENTEN GEGRILDE HALLOUMI
olijfolie met knoflookessence (of laat enkele hele knoflookteentjes opwarmen in je olijfolie.)
1 eetlepel citroensap
1,5 eetlepels fijngehakte peterselie
250 gram halloumi kaas
1 takje verse koriander
Peper

INGREDIËNTEN FALAFEL
250 gram kikkererwten
3 eetlepels tahina
peterselie
koriander
zout
komijn
zathar
1 chilipepertje
1 fijngesnipperde ui
paprikapoeder
olijfolie

TZATZIKI

 

Voor een lekkere, smeuïge tzatziki begin je best de dag op voorhand. Laat de Griekse yoghurt een nachtje uitlekken in een vergiet, zodat alle vocht eruit kan lopen en je enkel een dikke romige massa bewaart.
Schil ondertussen je komkommer en ontdoe hem van alle pitjes. Rasp hem nu fijn en laat ook de komkommer een nachtje uitlekken om al het overtollige vocht kwijt te raken. Bestrooi de komkommer eventueel met een klein beetje zout. Zout helpt altijd als je vocht wil verdrijven!

De volgende dag voeg je de geraspte komkommer bij de uitgelekte yoghurt en meng je dit samen met de gepureerde knoflookteentjes, de ouzo en de fijngesneden dille. Kruid nu bij naar smaak met peper en zout.
Vlak voor het serveren decoreer je de tzatziki met een beetje olijfolie en enkele takjes dille.

TARAMASALATA

 

Dompel het brood onder in koud water en laat het even goed al het vocht in zich opnemen. Knijp het water nu uit het brood en laat eventjes rusten op een keukenpapiertje.
Afhankelijk van je visboer zal je de viskuit nog moeten spoelen onder lopend water. Viskuit kan namelijk erg zout zijn. Proef een heel klein beetje en spoel eventueel onder stromend koud water.
Voeg nu de viskuit, de fijngesnipperde ui en de vulling van de gekookte aardappel samen in de keukenrobot (of gebruik een staafmixer) en pureer dit op de hoogste stand. Na enkele minuutjes voeg je het brood toe en pureer je verder tot je een samenhangende massa krijgt.

Voeg na langzaam een beetje plantaardige olie toe tot je ziet dat de massa begint te binden. Wees voorzichtig dat je geen vette massa krijgt!
Giet nu voorzichtig het citroensap en een beetje water bij en draai de keukenrobot naar de hoogste stand.

Proef nu… de taramasalata moet smeuïg en romig smelten op de tong. Is dit nog niet het geval voeg dan een beetje meer olie toe. Naar smaak kan je eventueel bijkruiden met citroen, peper of zout.

MAROKKAANSE WORTELSALADE

 

Schil en snijdt de wortelen in ronde schijfjes. Kook de worteltjes in water met een beetje zout al dente. (De wortelen mogen zeker niet te gaar worden!)

Meng in een apart kommetje de knoflookpuree met de fijngehakte peterselie, de rode peper, het paprikapoeder, het zout en het komijnzaad.

Verwarm een scheutje olijfolie in een antikleefpan. Wanneer de olie warm is voeg je het kruidenmengsel samen met enkele lepels van het wortelkookvocht in de pan en laat dit even doorwarmen.
Laat de saus afkoelen en giet daarna over de wortelen.
Voeg naar smaak citroensap toe en fijngehakte koriander. Zet de wortelsalade enkele uren in de koelkast alvorens te serveren.

TYROKAFTERI

 

De makkelijkste dipsaus van allemaal.
Indien je de pepers zelf grilt dien je ze te laten afkoelen en van hun velletjes te ontdoen. Wanneer je gegrilde pepers koopt in de supermarkt laat je ze best even uitlekken alvorens ze te gebruiken.
Als dit gebeurt is voeg je de fetakaas, de ricottakaas, het citroensap, de olijfolie en de pepers samen in de keukenrobot en laat je alles pureren tot een gladde crème.

GEGRILDE HALLOUMI

Maak in een apart kommetje een dressing met de olie, citroensap, peper en fijngehakte peterselie.
Haal de halloumi uit zijn verpakking en laat hem enkele minuten uitlekken.
Snij hem daarna in plakken van ongeveer een centimeter.
Verwarm een grillpan (of wanneer het weer beter wordt de BBQ) en gril hierop de plakjes halloumi aan alle kanten. De kaas zal niet smelten! Halloumi is speciaal bedoelt voor warme bereidingen en heeft dus een hele hoge hittebestendige factor.
Gril de plakjes tot ze een mooie goudbruine tekening krijgen van de gril.
Leg de plakjes om een bord en overgiet met de dressing en strooi er fijngehakte koriander over.

FALAFEL

 

Falafel maak je het beste met gedroogde kikkererwten. Het vraagt iets meer werk, maar het komt de smaak alleen maar ten goede!
Laat de kikkererwten 24 uur weken in koud water, daarna kook je ze gaar in lichtgezouten water. Giet ze af en laat ze een tijdje uitlekken.
Mix de kikkererwten nu met de keukenrobot tot een smeuïge pasta, voeg er de tahina, peterselie, het rode pepertje, de look en de ui aan toe en pureer alles tot je een samenhangend deeg hebt.
Kruid het deeg nu naar smaak bij met zathar en komijnpoeder. Meng nog eens alles goed en duw het deeg dan samen tot een grote bol.
Laat deze bol minimum 2 uur rusten in de ijskast!

Rol hierna kleine balletjes van het deeg en frituur deze tot ze mooi goudbruin worden. Laat even uitlekken op keukenpapier en serveer met wat fijngesnipperde koriander! 

Inspiratie voor deze gerechten werd gehaald uit het kookbook The food of the greek island geschreven door Aglaia Kremezi.
Het recept voor gegrilde halloumi komt uit het boek Nigella Bites van Nigella Lawson.

5 Reacties to “Foodblog event: mezze met gegrilde halloumi en falafel”

  1. Excellent-eten 01/03/2010 bij 17:18 #

    Bedankt voor je deelname aan het Foodblog-Event van deze maand !
    Lijkt me echt een feestje dit ! Jouw gasten boffen maar🙂
    De samenvatting is te lezen op:
    http://kvzkookblog.blogspot.com/2010/03/samenvatting-foodblogevent-februari.html

  2. Liesbet 17/12/2010 bij 21:13 #

    Waar koop je halloumi? Ken je een adres in Gent bij voorkeur?🙂 Ik ben er toevallig vandaag naar op zoek geweest, maar voorlopig niet gevonden.

    • Silke 20/12/2010 bij 18:36 #

      Hej liesbet,

      Ik kocht hem gewoon in delhaize. Daar hebben ze hem altijd en in grote carrefours ook.

      • Liesbet 21/12/2010 bij 01:36 #

        Ok dan ga ik nog eens op zoek. Had daar gekeken, maar niet gevonden…🙂

Trackbacks/Pingbacks

  1. Griekse lapjes met patatas Me skortho « Silkes Kookhoekje - 21/05/2010

    […] knoflook aardappelen. Een ideale begeleider voor de kalfslapjes en zeker een aanrader! Erbij wat tarama salade, tzatziki en feta salade en je hebt een lekkere Griekse maaltijd in een minimum van […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: