Paasdiner: Lamsfilet met Sherry

4 Apr

Ik vertelde jullie in een eerdere post dat ik als paganist Ostara of de Lente Equinox vier. Deze vierde ik op 20 maart. Het katholieke feest Pasen is trouwens gebaseerd op Ostara en heel wat vond de gekende zaken rond Pasen zijn van oorsprong paganistisch. Ik denk aan eieren, haasjes, etc. Lam echter niet…
Toch maak ik het traditioneel klaar rond Pasen. Enerzijds omdat mijn familieleden wel Pasen vieren, anderzijds omdat het zo is ingebakken in onze cultuur.
Bij het begin van de lente aten de mensen mals en zacht lamsvlees en dit was erg welkom. Vermits zij de ganse winter lang taai vlees van oude dieren of gepekeld vlees moesten eten.
Hoewel wij nu in onze supermarkten op welk moment van het jaar dan ook lam kunnen vinden, probeer ik me toch wel aan de seizoenen te houden en eerlijk… ik vind dat je het verschil proeft.
Met Pasen schotelde ik mijn gasten deze lamsfilets met sherryroomsaus voor.
Erbij heerlijke lentegroenten, als het al lukt probeer ik primeurtjes vast te krijgen.

Lente op je bord… het smaak, ruikt en oogt heerlijk na een lange strenge winter!

INGREDIËNTEN

Lamsfilet
een scheutje sherry (+/- 40 ml)
250 ml volle room (met minstens 40% vetgehalte)
Asperges
Mange tous
Sugarsnaps
Babywortelen
1 theelepel suiker
Tijm
Knoflook
Half bouillonblokje
Groentenbouillon

Schil de asperges en de wortelen.
Kook in een bouillon (water gemengd met het halve bouillonblokje) de groenten per soort gaar. (Het is belangrijk dat je deze groenten apart kookt. De gaartijden zijn erg verschillend. Door ze te mengen kan het zijn dat je bepaalde groenten te lang of te kort kookt.)
Giet de groentjes af en laat goed uitlekken. (Je kan dit perfect enkele uren op voorhand doen. Denk er alleen aan om de groenten uitvoerig te spoelen met koud water, zodat ze hun frisse kleur behouden.)

Warm in een pan wat boter en olie op. (Ik gebruikte hiervoor knoflookolie)
Kruid de lamsfilets met peper en zout en warm en bak deze tot ze vanbinnen nog rose zijn, maar langst buiten een mooie bruine korst hebben gekregen.

Warm in een tweede pan een klontje boter op tot deze mooi hazelnootbruin kleurt.
Voeg aan deze pan de groenten toe en bestrooi deze met de suiker en de tijm.

Schep dit alles goed om, zodat de groenten beginnen te glanzen en alle smaken zich goed mengen.

Haal de lamsfilets uit de pan en blus de pan met een scheutje sherry en wat groentenbouillon. Laat dit eventjes inkoken en voeg dan de room toe.

Laat de roomsaus nu indikken en kruid bij met peper en zout.

Wikkel de lamsfiletjes in wat zilverpapier en leg ze opzij om te rusten. Zo kan het bloed terug een beetje stollen en wordt het vlees extra mals.

Eén reactie to “Paasdiner: Lamsfilet met Sherry”

  1. Simone 04/04/2010 bij 12:08 #

    Ziet er lekker uit silke! Fijne paasdagen!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: