Nice and easy diner: creme brulee

6 apr

Het dessert was erg makkelijk gekozen. Schoonpapa kocht namelijk een klein jaar geleden voor ons in Spanje een crème brulee brander. Na jaren van sukkelen met de gril van onze oven, kon ik eindelijk de perfecte crème brulee serveren. Tijdens ons laatste bezoekje aan casa schoonfamilie kregen we de opmerkingen dat we altijd wel enthousiast spraken over de brander, maar dat zij nog nooit hadden mogen proeven.
De keuze voor het dessert was dan ook snel gemaakt. Geen probleem voor mij want ik ben dol op crème brulee. Niet zo zeer op de pudding, maar wel op heerlijke karamellaag waar je moet doorgeraken alvorens de romige gele dikke pudding daaronder te vinden.
Ik vind het dan ook nog eens erg leuk om te maken. Het is een van de simpelste desserts wat betreft handeling, maar vooral de baktijd in de oven vraagt wat tijd.
Maar laat je daar vooral niet door afschrikken… zelfgemaakte crème brulee is overheerlijk en een prima afsluiter voor een lekker etentje. En het is spektakel verzekerd als je het karamellaagje brandt aan tafel.

INGREDIËNTEN6 eierdooiers
75 gram kristalsuiker
½ liter room
½ liter melk
1 vanillestokje
rietsuiker
Klop de eierdooiers met de kristalsuiker goed op zodat het ei wit kleurt en er een sliert eimengsel aan je klopper blijft hangen. (Ruban kloppen eigenlijk)
Meng ondertussen de room met de melk en breng dit samen met een opengesneden vanillestokje aan de kook.
Wanneer het melk/room mengsel kookt giet je dit over de opgeklopte eidooiers en terwijl je dit doet klop je dit goed door. (Doe dit niet andersom anders zal je pudding niet binden!)
Verdeel het puddingmengsel nu over lage vuurvaste schoteltje. (Het is erg belangrijk dat je lage schoteltjes gebruikt! Dit omdat de hitte gelijdelijk en overal even snel moet aankunnen. Hoge potjes zorgen ervoor dat je bovenkant al aan het verbranden is, terwijl het midden nog lopend is.)
Plaats deze schaaltjes in een ovenschotel die je vult met kokend water. (Wees voorzichtig! Het water mag je pudding niet raken!)
Bak de pudding 45 minuten in een oven van 140 graden.

Laat de pudding hierna goed afkoelen.

Bestrooi de crème brulee met de rietsuiker en brand deze met de brander tot een mooie karamelkorst. (Voor mensen die geen brander hebben kan dit ook onder de gril van de oven. Dit geeft niet hetzelfde resultaat, maar werkt ook.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: