Keftedes

17 Okt

Voor de daring cook challenge van deze maand maakte ik een mezzeschotel. Iets wat ik wel meer deed voor de daring cooks in het verleden.
Deze keer ging ik voor een combinatie van dolma, tzatziki, tarama salata, gefrituurde mosseltjes, gefrituurde inktvis, gevulde paprika met feta, feta, filodeeg gevuld met spinazie en feta en deze heerlijke keftedes. Wel een belangrijk detail misschien, deze gehaktballetjes nemen erg veel tijd in beslag om te maken. Ze zijn heerlijk, maar hou er rekening mee als je besluit ze te maken.
De overige recepten vind je hier terug.

INGREDIËNTEN

450 gram rundsgehakt
2 grote uien, fijngesneden
1 bosje peterselie, fijngesneden
1 eetlepel gedroogde oregano
40 blaadjes munt, fijngesnipperd
6 fijngemalen knoflookteentjes
5 sneetjes Frans brood, geweekt in melk en uitgewrongen alvorens te gebruiken
25 ml ouzo
2 eieren
1,5 theelepel zout
½ theelepel peper

Het makkelijke gedeelte. Meng al deze ingrediënten onder elkaar en laat dit een nachtje trekken in de koelkast. Wanneer je het vleesmengsel ziet kan het zijn dat je een beetje panikeert. Dat deed ik namelijk ook! Het vlees is erg nat en ik twijfelde of ik er ooit wel gehaktballetjes van zou kunnen maken. Maar geloof me, het lukt echt. Gewoon even op de tanden bijten en het komt goed!

De dag nadien is het tijd om de balletjes te frituren. (Ja hoor, frituren. Misschien niet erg gezond, maar net in het frituren zit de kracht van deze gehaktballen!)
Strooi zeer genereus bloem in een ondiepe schaal en lag daarin telkens een eetlepel gehakt. Schep een beetje bloem bovenop het balletje en rol zo de balletjes tussen je handballen in een bolletjesvorm. Doordat het vlees redelijk vochtig is zal er behoorlijk wat bloem aan je balletjes blijven hangen, maar dit is de bedoeling! Dit zorgt voor het ongelooflijk krokant korstje van de balletjes.

Neem een vuurvaste hoge pot en giet hierin 5 centimeter olie. Verwarm de olie tot ze gloeiheet is. Dit test je het beste door een klein beetje vlees in de olie te laten vallen. Als het vlees onmiddellijk dichtschroeit en mooi bruin wordt weet je dat de olie warm genoeg is.

Bak de gehaktballetjes nu tot ze mooi goudbruin zijn. Haal ze onmiddellijk uit de olie en laat ze uitlekken op een stukje keukenpapier.

Eén reactie to “Keftedes”

Trackbacks/Pingbacks

  1. De beste keftedes ooit « Silkes Kookhoekje - 21/06/2012

    […] postte in het verleden reeds enkele recepten voor keftedes zoals deze lamsgehaktballetjes en deze balletjes met ouzo, maar de perfecte keftedes had ik nog niet gevonden. En dan had ik jullie alle mislukte pogingen […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: