Gevulde kipfilet met geglaceerde groentjes

19 Nov

 

Ik vermoed dat dit toch zowat het allerlaatste zomerse gerecht zal zijn alvorens de winter echt mijn blogje overneemt… Hoewel er soms niets heerlijker is dan in het midden van de barre winter een heerlijk zomers bord op tafel te toveren, de verwarming iets hoger te zetten en met een glaasje wijn in de hand te doen alsof het buiten niet sneeuwt. Dus bij deze deel ik graag een “goeie ouwe” uit mijn keuken. Deze gevulde kip is echt supersimpel om klaar te maken, heel lekker en steeds een succes bij gasten. Ik serveer het dus regelmatig als ik eters over de vloer krijg, maar ook wanneer het gewoon de echtgenoot en ik is komt dit kippetje wel een op tafel. Heb je meerdere eters? Dan kan de kipfilet makkelijk vervangen worden door een kalkoengebraad! En omdat het steeds belangrijk is om aandacht te hebben voor nationale en lokale producten gebruik ik voor dit receptje Ename-ham. Deze licht gezouten en langdurige gedroogde ham komt uit de Vlaamse Ardennen en is heel delicaat van smaak, met een lichte zoete toets.. Ze wordt behandelt met zeezout en 9 maanden lang gedroogd. Ideaal als vervanging voor parmaham of serranoham.

 INGREDIËNTEN

 2 grote kipfilets
twintigtal halve zongedroogde tomaatjes (volledige gedroogde tomaten zijn iets te bitter van smaak)
1 eetlepel pijnboompitjes
2 eetlepels parmezaanse kaas
viertal sneedjes pancetta (dik gesneden eventueel te vervangen door gezouten spek)
verse basilicum
2 takjes verse tijm
2 takjes verse salie
2 teentjes knoflook
4 sneetjes ename ham
viertal wortelten
1 kleine courgette
water of bouillon (met bouillon krijgen de groentjes nog meer smaak)
50 gram witte suiker
50 gram boter
1 rode paprika
2 theelepels paprikapoeder
1 scheutje witte wijn
100 ml volle room

Mix in de foodprocessor of met een krachtige staafmixer de tomaatjes, pijnboompitjes, kaas, pancetta, basilicum, salie en knoflook tot een gladde massa. Voeg hierbij een beetje olijfolie, een scheutje olie van de zongedroogde tomaatjes en kruid met peper en zout.

Snij de kipfiletjes open en vul op met de pasta. Voeg de kipfilet nu terug dicht, druk goed aan en maak enkele ondiepe sneetjes in de kipfilet. Vul deze sneetjes op met een kruidentuiltje bestaande uit basilicum, salie en tijd. Wikkel daarna de ham rond de kipfilet en bind stevig dicht met wat keukentouw. Schik de kipfilets naast elkaar in een ovenschotel en besprenkel met een beetje olijfolie.  Om een lekker aroma te verkrijgen leg ik enkel ongepelde teentjes knoflook en enkele kerstomaatjes mee in de ovenschaal. Dit gaat voor +/- 25 minuten in een oven van 175 graden.

Schil de worteltjes en snijdt de wortelen en courgettes in evenredige staafjes.
Doe de groentjes in een steelpannetje en voeg water of bouillon toe tot de groentjes net onderstaan en daarna suiker en boter bijvoegen. Water laten koken en groentjes regelmatig checken op gaarheid. In principe dient er een stroperige saus te ontstaan. Het kan ook zijn dat de groentjes gaar zijn voor alle vocht is verdampt. Dan dient u gewoon de groentjes uit de pot te scheppen en te serveren.

Raapjes, knolselder, bietjes en alle andere knolgroenten zijn ideaal om te glaceren.

Ontpit de verse paprika en snij in groffe stukken.
Stoof de paprika kort even aan met wat olijfolie en blus met een scheutje witte wijn.
Voeg nu de room toe en laat dit alles een tijdje inkoken.
Wanneer de saus indikt en paprika gaar begint te worden, doet u alles in de blender. (of gebruik een staafmixer) Goed mixen zodat er een egale saus ontstaat.
Saus terug laten opkoken en bijkruiden met peper, zout, paprikapoeder en eventueel een klein snuifje cayennepeper.

Eén reactie to “Gevulde kipfilet met geglaceerde groentjes”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Kerstideetjes « Silkes Kookhoekje - 16/12/2011

    […] Everzwijnstoofpotje Pompoenrisotto met kipfilet opgevuld met boschampignons en en gedroogde ham Zuiderse gevulde kipfilet met geglaceerde groentjes en paprika roomsaus Varkenskroontje met savooi, appeltjes, lichte mosterdsaus en zelfgemaakte pommes […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: