Lamsgehaktballetjes met rozemarijnbrood, wortelsalade en spinazieyoghurt

10 Jul

Een hele mond vol dit receptje, maar heel leuk op te bereiden. Het brood is twee keer geen werk, maar past er erg goed bij. Een lekker glaasje retsina erbij en je waant je zo in Griekenland. 

INGREDIËNTEN

 Voor het rozemarijnbrood

 1,5 eetlepels olijfolie
125 ml warm water
250 gram bloem
½ eetlepel zout
1 eetlepel fijngesnipperde rozemarijn
2 eetlepels boter
een beetje extra bloem om je werkblad te bestrijken

 Voor de gehaktballetjes

 2 theelepels komijnzaadjes
2 theelepels korianderzaadjes
1 theelepel paprikapoeder
2 eetlepels fijngesnipperde peterselie
2 eetlepels fijngesnipperde koriander
½ ui, fijngesnipperd
500 gram lamsgehakt
zeste van 1 citroen
olijfolie

Voor de wortelsalade

 2 wortels, geschild en geraspt
2 eetlepels olijfolie
sap van een halve citroen
1 eetlepel fijngesnipperde peterselie
1 eetlepel fijngesnipperde koriander
2 eetlepels pistachenootjes
2 eetlepels rozijnen
enkele druppels rozenwater

Voor de spinazieyoghurt

15 blaadjes spinazie
200 gramgriekse yoghurt
5 blaadjes munt 

Begin alvast met het voorverwarmen van de oven op 100 graden.

Daarna is het tijd om alvast aan het brood te beginnen. Meng daarvoor de olijfolie met het water. Meng ondertussen de bloem, het zout en de rozemarijn in een keukenrobot. Je hoeft hiervoor niet de kneedhaak te gebruiken, het lukt prima met de plastiek messen ook. Voeg er zachtjesaan het water/oliemengsel bij tot alles een samenhangend deeg begint te vormen. Bewerk het deeg nu verder op je keukenblad met je handen tot alles mooi glad en samengevoegd is. Leg het deeg nu voor een half uurtje opzij bedekt onder een droge keukendoek.

Volgende fase, de gehaktballetjes! Verwarm een klein pannetje op een laag vuurtje en toast hierin de komijnzaadjes tot ze een heerlijke geur loslaten. Giet de zaadjes nu in een vijzel en stamp ze tot poeder. Herhaal dit met de korianderzaadjes.
Voeg nu het paprikapoeder hierbij en meng alles door elkaar.

Hak de uien, kruiden, gehakt, zeste en het specerijenpoeder fijn in een keukenrobot. Je kan dit ook met de hand doen, maar het resultaat is beter wanneer je dit met de scherpe mesjes van de keukenrobot bewerkt. Je moet eigenlijk een zachte vleespasta krijgen, die je bijkruid met peper en zout en in kleine hamburgertjes vormt.

Smeer de hamburgertjes in met een beetje olijfolie en grill deze in de grillpan tot ze mooi krokant zijn. (Ik had ongeveer 6 minuten aan elke kant nodig.)

Haal ondertussen het deeg uit de koelkast en verhaal in 12 porties. Maak van elke portie een balletjes en rol dit heel erg dun uit op je werkblad. Verwarm een kleine anti-kleefpan op een middelmatig vuur en bak hierin het brood gedurende enkele minuten. Het brood is klaar als het mooie zwarte bubbeltjes krijgt en het deeg stevig aanvoelt. Bestrijk met wat boter en houdt het brood warm in de oven.

De wortelsalade is heel makkelijk klaar te maken. Meng de gerapste wortel, de olijfolie, citroensap, kruiden, noten, rozijnen en rozenwater door elkaar en serveer.

De spinazieyoghurt is misschien nog makkelijker. Verwarm twee eetlepels water in een wok en voeg hierbij de spinazieblaadjes. Roerbak gedurende 1 minuut of tot de spinazie helemaal geslonken is. Hak de spinazie en de munt fijn en meng onder de yoghurt. Kruid met peper en zout en klaar om te serveren!

Eén reactie to “Lamsgehaktballetjes met rozemarijnbrood, wortelsalade en spinazieyoghurt”

Trackbacks/Pingbacks

  1. De beste keftedes ooit « Silkes Kookhoekje - 21/06/2012

    […] of gehaktballetjes. Ik postte in het verleden reeds enkele recepten voor keftedes zoals deze lamsgehaktballetjes en deze balletjes met ouzo, maar de perfecte keftedes had ik nog niet gevonden. En dan had ik […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: