Everzwijnstoofpotje

14 Nov

Herfst dan is het tijd voor wild en laat de echtgenoot nu helemaal dol zijn op everzwijn. En dat wild niet altijd gecombineerd dient te worden met klassieke rode wijn bewijs ik met dit stoofpotje. Everzwijn met onze nationale trots: bier!

INGREDIËNTEN

33 cl donker bier (ik gebruikte bruine leffe)
500 gram everzwijnstoofvlees
1 mandarijn
1 kaneelstokje
5 jeneverbesjes
5 zwarte peperkorrels
1 bouquet garni
1 sjalotje
1 eetlepel boter
1 eetlepel bloem
2 dl wildfond
2 eetlepels veenbessencompote
1 blokje donkere chocolade
2 snede gezouten spek in blokjes gesneden
100 gram bospaddestoelen
2 sjalotjes

Het voorbereidende werk voor dit gerechtje begint eigenlijk de middag voor je dit stoofpotje wil klaarmaken. Ongeveer 24 uur marineer je het everzwijn in deze marinade.

Snij de mandarijn in vier partjes. Voeg het donker bier, de mandarijn, het kaneelstokje, de jeneverbesjes en de peperkorrels samen met het everzwijn en de bouquet garni samen en laat alles afgedekt in de koelkast marineren.

De volgende dag begin je met de boter te laten smelten in een stoofpotje. Giet ondertussen het vlees af, maar zorg ervoor dat de marinade bewaart blijft! Dep het vlees droog met wat keukenpapier, alvorens het aan te korsten in de gesmolten boter. Bestrooi het vlees met de bloem en overgiet met 1,5 dl van de gezeefde marinade en 2 dl wildfond. Haal 2 partjes mandarijn uit de marinade en knijp het sap eruit boven het vlees. Laat alles 60 minuten stoven op een laag vuurtje. (Veel hangt af van de kwaliteit van je vlees. Mijn everzwijn was zacht na ongeveer 60 minuten.)
Voeg na het uurtje pruttelen 2 eetlepels veenbessencompote en een blokje zwarte chocolade toe. Bak ondertussen de fijngesnipperde sjalotjes met de spekjes en de boschampignons aan. Voeg deze bij het stoofpotje en laat alles nog ongeveer 15 minuten verder pruttelen.

Vergeet zeker niet bij te kruiden met wat peper en zout. Voor mensen (waartoe ik dus ook behoor) die de saus graag ietsje zoeter hebben is het een aanrader om een eetlepel bruine kandijsuiker toe te voegen aan de saus en deze nog 5 minuten mee te laten pruttelen.

2 Reacties to “Everzwijnstoofpotje”

  1. nadia 19/01/2012 bij 20:38 #

    Heerlijk … twee keer op 1 week tijd gemaakt ….geregeld gaan ruiken naar de marinade … alleen hiervan al geraak je in hoger sferen

Trackbacks/Pingbacks

  1. Kerstideetjes « Silkes Kookhoekje - 16/12/2011

    […] met een duo van puree en een bladerdeegtaartje Everzwijnstoofpotje Pompoenrisotto met kipfilet opgevuld met boschampignons en en gedroogde ham Zuiderse gevulde […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: