Gandahamkroketjes met een meloenmandje

4 Dec

In een eerder postje vertelde ik jullie al van de heerlijke gandaham kroketjes die ik een tijdje terug klaarmaakte. En jullie moeten mij geloven het zijn echt heerlijke kroketjes! Samen met het meloenmandje dat ik erbij maakte is het een mooi voorgerechtje voor tijdens de feestdagen!

INGREDIENTEN

200 gram gandaham
50 gram boter
75 gram bloem
1 ei
8 dl melk
Peterselie
olijfolie
paneermeel
bloem
3 losgeklopte eigelen
1 meloen
8 sneden gandaham extra
bietscheuten
enkele blaadjes sla
ingekookte balsamicosiroop

Snij de gandaham in hele fijne reepjes en breng deze aan de kook in de melk. Laat een tweetal minuutjes doorkomen en laat daarna samen gemengd afkoelen. Dit is erg belangrijk om de hamsmaak in de melk te krijgen. Zeef hierna de melk en hou de stukjes ham apart.
Smelt nu de boter in een pan met dikke boter en voeg hierbij de bloem. Roer alles in een kruimelige massa en laat even aanbakken om de ergste bloemsmaak eruit te krijgen.  Blus nu met de geparfumeerde melk. Klop geleidelijk alle melk door de saus en laat een vijftal minuten pruttelen zodat alles kan indikken, maar wel onder voortdurend roeren! Neem de saus van het vuur en roer er het losgeklopte eitje door.  Schep er de fijngehakte peterselie en de hamreepjes onder. Giet alles in een met huishoudfolie belegde rechthoekige schaal en laat minstens 4 uur opstijven in de koelkast. Het best is natuurlijk een dagje vooruit te werken en de kroketjes een nachtje in de koelkast te laten rusten.

Snij de kroketjes in gelijke vormen en paneer ze achtereenvolgens in bloem, losgeklopt eigeel en paneermeel. Laat ze daarna even terug opstijven in de koelkast en paneer ze dan een tweede maal in eigeel en paneermeel.

Snij ondertussen een meloen in twee en daarna in partjes. Snij elk meloenpartje in twee. Je hebt 2 meloenpartjes nodig, wat dus neerkomt op vier stukken. Steek in elk uiteinde van de doorgesneden meloenpartjes een cocktailprikkertje. Verbind zo de partjes met elkaar dat je eigenlijk een mandje krijgt. Schik het meloenmandje op enkele blaadjes sla, bekleed het met twee sneetjes gandaham en een plukje bietscheutjes.

Bak de kroketjes goudbruin op 180 graden in de friteuse en serveer ze naast het slaatje met een beetje ingekookte balsamicosiroop.

10 Reacties to “Gandahamkroketjes met een meloenmandje”

  1. Nell 06/12/2011 bij 17:33 #

    Wow, wat een mooi, luxe gerechtje om te zien! Haute cuisine, hoor!

  2. justm3 15/12/2011 bij 17:14 #

    hoeveel kroketjes kan van dit recept gemaakt worden?

    • Alice 16/12/2011 bij 08:13 #

      goh dat hangt er een beetje vanaf….ik denk dat ik er toch een zestien kleine kroketjes heb uitgekregen.
      Als je grotere kroketjes maakt dan ik heb gedaan (de mijne waren ongeveer 4 op 4 centimeter) zullen het denk ik ongeveer 8 zijn van normale grote.
      Ze vriezen trouwens perfect in!

      • Ine 22/12/2011 bij 12:11 #

        Ziet er zeer lekker uit! Moet die saus ook gekruid worden met peper en zout? Ik zou dit graag willen maken voor 8 personen, is dit dan voldoende?

      • Alice 22/12/2011 bij 13:37 #

        Zoals ik al zei je kan er ongeveer 16 kleine kroketjes uithalen.
        Ik vind het nogal nipt voor 8 personen, vermits er altijd een kroketje kan barsten of springen.

  3. peter 21/12/2014 bij 13:39 #

    Mijn kroketjes waren te slap,nog eens geprobeerd met wat meer roux en minder melk,dan was het wel zeer lekker.

    • Silke 21/12/2014 bij 13:42 #

      Roux hangen idd helemaal af van de bloem die je gebruikt. Fijn dat je het lekker vond.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Kerstideetjes « Silkes Kookhoekje - 16/12/2011

    […] Gandahamkroketjes met een meloenmandje en een fris slaatje Rucolasoepjes met gedroogde ham Lauwe geitenkaassalade met zuiders slaatje Duo van kroketjes: kaaskroketjes en geitenkaaskroketjes Carpaccio met walnootpesto Champignonroomsoep […]

  2. Kerstavond en kerstmis « Justm3 - 26/12/2011

    […] de menu stonden overheerlijke gandahamkroketjes als voorgerecht, als hoofdgerecht karahi lam met krielaardappeltjes en spinazie. En het nagerechtje […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: