Keukenthermen: Beurre Manie

17 Dec

Voor het gerechtje dat ik morgen met jullie ga delen wil ik het vandaag hebben over beurre manie.

Beurre manie is een techniek om sauzen of soepen te laten binden of in te dikken. Een techniek die vooral door onze oma’s gebruikt werd. Gezien maïzena en al hun sausbinders toen nog niet zo wijdverspreid op de markt aanwezig waren.

Malse boter wordt gemengd met een gelijke hoeveelheid bloem en met de vingers gekneed tot een pasta. Door deze pasta toe te voegen aan kokende vloeistof ontstaat er een binding en gaat de vloeistof zachtjes indikken gedurende het koken.

De basisingrediënten zijn dezelfde als deze van een roux, bloem en boter. Toch is er een groot verschil, sauzen op basis van een roux behouden hun binding langer omdat er gestart wordt met het opbouwen van een stevige basis. Roux is dus ideaal voor bereidingen die een tijdje op voorhand gemaakt worden en later terug opgewarmd worden. Sauzen die gebonden worden met beurre manie houden hun binding niet lang vast. Lang genoeg om het gerecht te serveren en op te eten.

Ik had er in het begin weinig tot geen vertrouwen in, maar ik ben van mijn standpunt moeten terugkomen. Beurre manie werkt erg goed en we kregen een mooie glanzende gebonden saus.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: