Beursje van pere joseph

30 Dec

Je hebt gerechtjes die eruit zien alsof je er heel wat tijd en energie hebt ingestoken. De meeste gerechtjes die er zo uitzien zijn ook tijdrovend om te maken. Maar af en toe zit er zo eens een sneaky gerechtje tussen dat je eigenlijk op 5 minuten geserveerd had, maar waar mensen van zeggen: ?wauw?. Dit gerechtje is er zo eentje! Het stond op de lunchkaart bij het museum voor Belgische kazen (waarover later meer) en ik heb het zo goed als ik kon proberen te benaderen.

INGREDI√čNTEN VOOR 2 PERSONEN

Brickdeeg
1 appel (een vast appel. Dus geen kookappel!)
1 stukje Pere Joseph
2 eetlepels gebakken spekblokjes
2 koffielepels honing (vloeibare honing werkt het makkelijkste)
2 koffielepels fijngehakte gemengde nootjes (ik had een mengeling van pistache, amandelen en pijnboompitjes)
2 eetlepels blanke rozijntjes
2 eetlepels gedroogde abrikozen

25 ml porto
50 ml loonse appelsiroop

kooktouw

Verwarm de oven voor op 200 graden en ga dan nog eventjes relaxen in de zetel. Dit gerechtje heeft echt maar een paar minuutjes voorbereiding nodig.
Schil de appel en snijdt hem in brunoise.
Leg twee brick-deegjes boven op elkaar. (Ik heb het geprobeerd met slechts een brickdeegje maar dan scheurt het door de zwaarte door.)
Beleg het deeg met de fijngesneden appeltjes, met de fijngehakte nootjes, wat rozijntjes , een beetje spekblokjes, enkele blokjes kaas en enkele fijngesneden abrikozen. Lepel hierover een klein beetje honing.

Klop het eigeel los met een beetje water en bestrijk hiermee de zijkant van het brickdeeg. Neem het brickdeeg nu vast en bind samen als een zakje met het kooktouw. Plaats 10 minuten in de oven.
Meng ondertussen de porto en de loonse appelsiroop in een koffiekopje door elkaar. Plaats voor 1,5 minuten in de microgolfoven op 750 watt en meng hierna nog eens goed door elkaar.

Schik op een bordje de salade met nog wat extra stukjes rozijntjes, abrikozen en nootjes. Plaats hiernaast het beursje en schenk er wat van de saus rond.

Zoals ik al zei… bijna geen werk en toch het Wauweffect op je bord!

6 Reacties to “Beursje van pere joseph”

  1. palmers karin 30/12/2011 bij 18:34 #

    receptje ziet er echt heel lekker uit maar denk dat je de kaas vergeten bent?

    • Alice 31/12/2011 bij 12:59 #

      Absoluut! Heb het onmiddelijk aangepast! Bedankt!

  2. hansvdlaanHans van der Laan 30/12/2011 bij 21:37 #

    Dat ziet er inderdaad verfijnd uit!
    Een vraag: kennen wij bovenburen (Zuid-Holland) iets als Loonse appelstroop? Dat gewone spul uit de supermarkt is niet geweldig… Moet ik een dagje naar Antwerpen gaan?

    • Alice 31/12/2011 bij 13:00 #

      Goh hebben jullie luikse siroop in de rekken? Dat is ongeveer hetzelfde…. Een dagje antwerpen moet je er niet voor ondernemen want Loonse siroop komt uit Borgloon in Limburg. EN laat ik eerlijk zijn, dat is zelf zonder de siroop een tripje waard!

  3. Marian 06/01/2012 bij 11:06 #

    ziet er inderdaad indrukwekkend uit, en lijkt me erg lekker!
    Groetjes
    Marian

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: