Goude oude: Kefta Mkaouara

7 Feb

Ik doe het niet vaak een reeds gepubliceerd gerecht terug in de kijker zetten. Maar deze is bij ons toch wel een echte klassieker geworden.
Deze keer pasta ik het gerecht een beetje aan door vloeibare Harissa te gebruiken. Even lekker maar makkelijker verkrijgbaar dan de gedroogde harissa kruiden in de eerdere versie. En laat ons gewoon eerlijk zijn, ik wou gewoon heel graag een foto’tje van mijn tagine publiceren.

INGREDIENTEN

 3 eetlepels olijfolie
4 medium eieren
een kleine hand vol fijngesnipperde koriander
450 grams lamsgehakt
2 eetlepels fijngehakte verse peterselie
2 theelepels komijn
1 theelepel zout
2 theelepels zwarte pepper
2 theelepels harissa
2 eetlepels raz el hanout
1 ui, fijngesnipperd
800 gram tomaten uit blik
2 knoflookteentjes

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Meng het lamsgehakt met de peterselie, 1 theelepel komijn, ½ theelepel paprikapoeder, 1 theeelepel zout en 1 theelepel peper in een kom en meng dit goed door elkaar met je handen. Als alles goed gemengd is rol je hiervan kleine balletjes. (+/- 2,5 centimeter groot.)

 Verwarm twee eetlepels olijfolie in een ondiepe tajine of een pan and bruin de gehaktballetjes aan alle kanten mooi aan. Je moet ze niet garen, een krokant bruin korstje is voldoende. Schep de balletjes uit de pan en zet ze eventjes opzij.

 Voeg nog een lepel olijfolie toe en schep er dan de ui bij. Stoof deze zachtjes op een klein vurtje gedurende een minuutje of 5 zodat de ui zacht wordt en niet te erg bruint. BVoeg nu de tomaten, 1 theelepel komijn, ½ theelepel paprika, 1 theelepel peper, de knoflookteentjes en twee eetlepels raz el hanout toe. Laat dit zachtjes pruttelen gedurende 20 minuten. Kruid eventueel wat bij met wat zout. Voeg nu de gehaktballetjes terug toe aan de pan en schep ze goed onder de saus. Als je geen tajine gebruikt giet je de saus en de balletjes in een ovenbestendige schotel. Maak vier putjes en breek hierin de eieren. Zet de tajine of ovenschotel nu voor een kwartiertje in de oven. Het gerecht is klaar als alles mooi pruttelt en de eieren gestolt zijn.

Strooi er nu de fijngehakte koriander over en serveer met wat couscous of Marokkaans brood om in de saus te doppen.

3 Reacties to “Goude oude: Kefta Mkaouara”

  1. Marian 17/02/2012 bij 11:34 #

    Lekker gerecht, Silke!
    Waar vind je eigenlijk vloeibare harissa?
    Groetjes
    Marian

    • Alice 17/02/2012 bij 11:56 #

      Hey Marian, Vloeibare Harissa zijn gewoon de tubes die je in elke supermarkt vind.
      De gedroogde versie kan je hier in onze streken bijna niet vinden.

  2. Prakkie 02/03/2012 bij 22:16 #

    Hoi Silke,

    Ik ben dol op lamsvlees, dus is dit een heerlijk gerecht om eens uit te proberen. Met dank!
    Complimenten met de indeling van je blog: erg overzichtelijk voor iemand die van koken houdt😉

    O ja, de harissa is ook te krijgen in blikjes en potjes. Zelf gebruik ik “le phare du
    cap bon”, dat zit in blikjes, maar ook “le cabanon” (tube), beide goed!

    Dag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: