Hoe herken je een rijpe avocado

9 jun

Tegenwoordig kan je in elke supermarkt wel avocado’s vinden met de vermelding “ready to eat” of met een “eet mij nu” stickertje op hun ribbelige velletje geplakt. Jammer genoeg heeft de ervaring mij geleerd dat een vermelding niet altijd wil zeggen dat de vrucht ook klaar is om te eten. Boter uit het bos werd de avocado trouwens genoemd door de Spanjaarden toen ze hem voor het eerst proefde in het net ontdekte Zuid Amerika. En gelijk hebben ze, want een perfecte avocado is botermals en romig. Althans, dat is hij, als hij goed rijp is. Maar hoe kan je een rijpe avocado herkennen en bewaren? Gelukkig is het voor de aandachtige shopper niet zo moeilijk om rijpe avocado’s van hun onrijpe broertjes te onderscheiden. Met deze simpele tips zou je in de toekomst alvast niet meer voor onaangename verrassingen mogen komen te staan!

1/ Wat een mooi kleurtje heb je toch!

download

Deze truc is waarschijnlijk de meest bekende, maar niet helemaal waterdicht. De kleur van de schil kan een indicatie zijn, maar geef je niet altijd zekerheid.

2/En je geeft ook nog mee!
Een rijpe avocado geeft altijd lichtjes mee als je op zijn schil duwt. Doe dit wel voorzichtig, want je wilt het vruchtvlees natuurlijk niet beschadigen. Geeft de avocado niets mee wanneer je er zachtjes in knijpt, dan is hij nog niet klaar voor consumptie. Geeft het vruchtvlees echter te veel mee, dan heb je waarschijnlijk te maken met een overrijpe vrucht.

3/En aan je steeltje?

perfectly-ripe-avocado-trick-collage
Een heel handige tip die ik hier op het internet vond en sindsdien altijd gebruik. (Steeds met succes trouwens) Bovenop de avocado zit een klein steeltje. Wanneer je dit verwijdert en er verschijnt een helder groene holletje, dan is de avocado rijp. Krijg je echter een bruin holletje te zien, dan heb je te maken met een overrijp exemplaar.

4/Toch een harde avocado gekocht?
Wanneer je de avocado een nachtje met een rijpe banaan of appel laat rusten in een open zak versnel je het rijpingsproces aanzienlijk.

En hoe bewaar je die avocado nu eigenlijk het beste?
Bewaar de vrucht in geen geval in de koelkast! Dit omdat de meeste avocado’s zeer gevoelig zijn aan lage temperaturen en zo net sneller gaan bederven. Bewaar ze dus best op een koele plek buiten de koelkast. (Een temperatuur van rond de 12 graden is ideaal.) Heb je een Spaanse avocado van Fuerte of Has, dan heb je de enige twee exemplaren te pakken die wel bewaard mogen worden in de koelkast. Wanneer je te veel rijpe avocado’s voor handen zou hebben kan je deze makkelijk invriezen! Ontpit en ontpel de rijpe avocado’s. Overgiet met een eetlepel citroensap per avocado. Mix dit met een staafmixer of keukenmachine tot een gladde massa. Gebruik ziplock zakjes om de avocado-puree in gewenste porties in te vriezen of verdeel ze over ijsblokjes. (Eens bevroren kan je de ijsblokjes samen in een grote zak bewaren.) Ingevroren avocado blijft 12 maanden goed in de vriezer! Je ontdooit de puree wel het beste in de koelkast. Dus haal zeker de avond voordat je de avocado wenst te eten een portie uit de vriezer!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: