Romige tomatensoep met basilicum

26 Jun

tomatensoep-610x300

Wij eten hier heel weinig uit potjes en pakjes, maar Michaël was al een hele tijd verslingerd aan de romige tomatensoep met mascarpone van Unox. De soep vond hier dus gretig aftrekt, maar in mijn hoofd maakte dat zeurderige perfecte huisvrouw stemmetje mij halfgek. Zeker als ik op de ingrediëntenlijst keek. Want laat ons eerlijk zijn, kant en klare soepen bevatten best veel zouten en vetten. Dus neen, dat kon beter en vooral verser. Zeker nu dat de tomaten volop in het seizoen zijn en ook nog eens heel erg betaalbaar! Ondertussen is deze soep al uitvoerig getest door vrienden en familie en hier ten huizen kookalicious is ze zelfs de favoriete soep van het moment geworden.

 

  • 1 kilo tomaten
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 aardappel
  • 750 ml bouillon (ik gebruikte kippenbouillon)
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 eetlepel ketchup
  • 2 eetlepels mascarpone
  • fijngesnipperde Italiaanse kruiden (peterselie, tijm, oregano en basilicum)
  • Enkele takjes verse basilicum
  • 1 eetlepel boter

 

Aan de slag om een heerlijke pot tomatensoep met mascarpone te maken!

1. Schil de aardappel en snij deze in kleine blokjes.
2. Snipper de ui en het knoflookteentje fijn.

3. Verhit in een grote soeppot een eetlepel boter.
4. Stoof de aardappelblokjes samen met de ui en de knoflook kort even aan.
5. Snij de tomaten in grove stukken.

6. Wanneer de ui zacht begint te worden voeg je de tomaten toe. Laat dit kort even aanstoven. Doe dit echter niet te lang, want de pitjes en het velletje van de tomaten geven snel een bittere smaak aan je soep.
7. Blus de soep met de bouillon.
8. Laat de soep op een zacht vuurtje gedurende een 20tal minuten pruttelen.
9. Mix de soep met een staafmixer of met de blender.

10. Zeef de soep onmiddellijk door! Wanneer de pitjes te lang in de warme soep blijven liggen zal de soep een zure smaak krijgen.

11. Voeg nu de tomatenpuree, de ketchup en de Italiaanse kruiden toe.
12. Laat de soep nog een keer opkoken en schep er dan de mascarpone onder.
13. Kruid de soep af met een beetje peper en zout.
14. Serveer met een takje verse basilicum.

 

Vriezertip!
In deze soep gebruik je mascarpone, maar wist je dat je mascarpone prima kan invriezen? Zoals je op de ingrediëntenfoto kan zien bewaar ik mascarpone in kleine bakjes in de vriezer. Je hoeft de kaas zelfs niet eerst te ontdooien, maar kan hem zo in de soep verwerken. Hou er wel rekening mee dat je de mascarpone enkel nog kan gebruiken in soepen en sauzen. Een verse tiramisu kan je er jammer genoeg niet meer mee

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: