Fregula met venusschelpen

22 Jul

Ik maakte voor het eerst kennis met fregola tijdens een uitzending van Nigella Lawsons Nigellisima. Toen ik haar fregola met venusschelpen zag maken wist ik meteen: “Dat wil ik ook eten!” En zo begon de zoektocht naar fregola, die helemaal niet van een leien dakje liep. Nergens in de buurt werd deze Sardische pastasoort verkocht. En online bestellen zorgde voor torenhoge verzendingskosten. Toen we de moed bijna hadden opgegeven bracht de postbode de food we love box en daar zat toch wel een pakje fregola in. Een klein vreugdedansje in onze woonkamer was hier het resultaat van. Fregola is trouwens redelijk onbekend in onze contreien. Het beste valt het nog te vergelijken met erg grove couscous, maar dan met een heerlijke nootachtige smaak, vermits de Sardijnen deze pasta kort roosteren in de oven.

 

  • 1 kilo venusschelpen
  • 1 eetlepel plantaardige olie
  • 1 fijngesnipperde sjalot
  • 1 fijngesnipperde knoflookteentjes
  • ½ theelepel gedroogde chilivlokken
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 750 ml bouillon (Wij gebruikte kippenbouillon, maar het kan ook prima met groenten of visbouillon)
  • 4 eetlepels rode of rosé vermout
  • 200 gram fregola
  • 2 eetlepels gesnipperde peterselie

Vul een grote kom met koud water en laat de schelpen hier eventjes een badje in nemen. Net als bij mosselen gooi je de schelpen die zich niet sluiten in het water het beste weg.
Verwarm in een grote pan de olie en fruit hierin de sjalot kort even aan. Voeg ook de knoflook en de chilivlokken toe en roer goed door elkaar.
Voeg de tomatenpuree toe en laat kort eventjes opbakken, zodat de bittere smaak verdwijnt. Blus met de bouillon en de vermout.
Breng aan de koek en voeg dan de fregola toe. De fregola moet volledig bedekt zin met het vocht. Als dit niet het geval is voeg je een klein beetje bouillon toe. Zet het vuur op een lager pitje en laat gedurende 10 minuten zachtjes pruttelen.
Giet de venusschelpen af en voeg ze bij de fregola in de pan. Plaats een deksel op de pan en laat gedurende 3 minuten garen. (Zet eventueel het vuur terug iets hoger!)
De venusschelpen zijn klaar als de schelpjes openstaan. Schelpen die zich niet geopend hebben tijdens het kookproces gooi je beter weg.
Strooi de peterselie over de pan en serveer onmiddellijk!

Bron: Nigellisima – Nigella Lawson

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: