Seizoensproduct: mosselen

20 Aug

Gezien we er lang hebben op moeten wachten, maar ze nu eindelijk zijn mogen mosselen als eerste de hoofdrol op zich nemen.

472137540 300x174 Seizoensproduct van de maand augustus: mosselen

Schelp!

De mossel of mytilus edulis is een ongewerveld diertje dat tussen een schelp leeft. Zowel aan de boven als aan de onderkant heeft de mossel een schelp die zich rondom hem sluit. Wanneer je mosselen klaarmaakt is het altijd het beste om ze goed te spoelen in koud water. Zelfs wanneer op hun verpakking staat dat ze panklaar zijn! Wanneer de mosselen zich niet sluiten bij het wassen, zou het kunnen zijn dat je met een dode mossel te maken hebt. Tik een paar keer op de mosselen, sluit ze zich niet, dan kan je 100% zeker zijn dat de mossel overleden is. Gooi dit exemplaar zeker weg.

Gezond!

Mosselen zijn rijk aan eiwitten, mineralen, fosfor, ijzer, koper, seleen,….. Eigenlijk zijn mosselen erg gezond dus. Om nog maar te zwijgen van het feit dat mosselen minder dan 1% vet bevatten. Ze zijn dus ook nog eens heel vriendelijk voor de lijn. (Als je de obligate frietjes en sausjes achterwegen laat natuurlijk.)

Cholesterol?

Er wordt van mosselen wel al eens gezegd dat ze de cholesterol zouden verhogen. Ondertussen heeft onderzoek uitgewezen dat mosselen niet meer cholesterol bevatten dan andere dierlijke producten.

Nu we toch over fabeltjes bezig zijn….

Je hebt het waarschijnlijk al tientallen keren gehoord. “Mosselen eet je best in de maanden met een R.” En ja, ooit was dat zo. In lang vervlogen tijden. Dit fabeltje stamt uit de tijd dat er nog geen gekoeld transport voorhanden was. Zonder koeltransport was het namelijk te gevaarlijk om mosselen te vervoeren tijdens de warme zomermaanden. Maar vandaag de dag kan je dus ook lekkere mosselen eten in maanden zonder een r. Vanaf midden juli tot eind april is de enige echte Zeeuwse mossel volop verkrijgbaar!

One wild night?

We zullen maar meteen een aantal mannelijke lezers (en misschien ook wat vrouwelijke lezeressen) teleurstellen. Hoewel het volksgeloof anders doet vermoeden zijn mosselen geen afrodisiacum. Jammer genoeg zitten er weinig stoffen in de mossel die er zouden op kunnen wijze dat het libido effectief verhoogt wordt. Voornamelijk de vorm van de mossel deed onze voorouders dromen over wilde nachten na het eten van een portie mosselen.

En die voorouders, hoever terug gaan die dan?

Wel tot in de Romeinse tijd zo blijkt. Het eerste teruggevonden mosselrecept komt namelijk uit De re coquinaria.  Het boek zou geschreven zijn door de Romein Apicius. Het oorspronkelijke Romeinse mosselrecept was vrij sober. Het bestond uit een sausje van gefermenteerde visjes, prei, komijn, zoete witte wijn en bonenkruid. Deze bouillon werd verdunt met water en hierin werden de mosselen gaargekookt.

De lekkerste mossel!

Daarover zijn de mening natuurlijk verdeelt. Maar de meeste Belgen zullen toch zeggen dat ze het liefst van al Zeeuwse mosselen eten.  Maar ook in andere landen zijn er lekkere mosselen te vinden. Zo zijn de Franse bouchots hele vlezige mosselen. Deze mosselen worden trouwens ook heel anders gekweekt dan hun Zeeuwse broers. In Frankrijk worden de mosselen aan palen gehangen en zijn ze erg onderhevig aan de getijen van de zee. Ze raken op geen enkel ogenblik de zeebodem, waardoor zanderige mosselen minder vaak voorkomen.

hangcultuur mosselen 206x300 Seizoensproduct van de maand augustus: mosselen

Jumbo? Goudmerk?

Zeeuwse mosselen worden onderverdeeld in 5 verschillende categorieën. Deze categorieën zijn gebaseerd op het aantal mosselen die je per kilo krijgt.
Goudmerk: 37 tot 43 stuks per kilo
Jumbo: 43 tot 50 stuks per kilo
Imperial: 51 tot 60 stuks per kilo
Super: 60 tot 70 stuks per kilo
Extra: meer dan 70 stuks per kilo

Receptjes met mosselen!

Mosselen natuur zijn natuurlijk de klassieker. Met frietjes en een lekkere mosselsaus erbij. Maar tegenwoordig kan je met mosselen echt alle kanten op. Met witte wijn, kokosmelk, pastis, venkel,…..
Wij op kookalicious maakte mosselen op provencaalse wijze of probeer het heerlijke bierreceptje van collega-foodblogger Tuur met pruimen eens. Wij vonden het heerlijk!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: