Seizoensproduct: appels

1 sep

We kunnen er jammer genoeg niet meer om heen, de herfst is nu echt van start gegaan.  Het zomerfruit begint langzaam plaats te maken voor het winterfruit. Vanaf eind augustus tot eind oktober draait de appeloogst op volle toeren.

Met hoeveel?

Er zijn ter wereld meer dan 7.500 appelrassen te vinden en er komen elke dag nieuwe rassen bij. Appels zijn trouwens het populairste stuk fruit in Belgïë. Gemiddeld eten we 16,1 kg appels per Belg per jaar.  Onze noorderburen volgen trouwens ons voorbeeld ook bij hen is de appel het populairste stuk fruit in de fruitmand. Jonagold is in beiden landen trouwens de populairste appel. Een appelboom kan trouwens makkelijk duizend jaar oud worden!

imagesCAQ3GL52 Seizoensproduct van de maand september: appels

An apple a day….

Fruit is natuurlijk gezond, dat weten we allemaal. Maar wist je ook dat één appel gemiddeld slechts 70 kcal bevat? Daarbovenop bevat een appel natuurlijk ook vitamine c, vitamine b, provitamine a en nog een hele hoop andere voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft om gezond en sterk te blijven. Daarbovenop zouden de flavonoiden in appels ons beschermen tegen hartziekten en breken ze slechte cholestrol af. Andere stoffen in de appel zorgen dan weer voor extra bescherming tegen bepaalde kankers. En diezelfde flavonoiden zorgen er dan ook nog eens voor dat de kans op astma kleiner wordt. Niets dan goed nieuws dus!
De dokter echt weghouden door elke dag een appel te eten zal je dus niet doen, maar alle kleine beetjes helpen natuurlijk wel! Wist je trouwens dat het oorspronkelijke gezegde ontstaan is in 1866 en als volgt ging” Eat an apple on going to bed, and you’ll keep the doctor from earning his bread.”

Wil je met me trouwen?

In het oude Griekenland kon je maar beter opletten voor appels. De traditionele manier om een vrouw ten huwelijk te vragen was door een appel naar haar te gooien. Had je het geluk dat de dame in kwestie de appel opraapte, dan ging ze akkoord met het huwelijksaanzoek. Ook in andere culturen is de appel symbool voor liefde, verleidingen, verliefdheid en geluk. En ook in sprookjes en mythes neemt de appel een prominente plaats in. Denk maar aan de gouden appel die Paris moest schenken aan de mooiste Godin. (Hier komt het woord twistappel trouwens vandaan.) Of Sneeuwwitje die met een beetje in een appel in een diepe slaap wordt gebracht. Ook in de Bijbel neemt de appel een belangrijk rol op zich, hij groeit namelijk aan de boom der wijsheid waarvan niet geproefd mag worden. Wanneer Eva dit echter wel doet, worden Adam en zij verbannen uit het paradijs.

Krakende appels.

Je bewaart appels het beste in de koelkast. Zo blijven ze lekker krokant!
Heb je trouwens ook al gemerkt dat de schil van appels soms vettig aanvoelt? Dit heeft niets te maken met het gebruik van pesticides of zo. Neen, het vettige laagje op de appel is een volledig natuurlijk proces! Het waslaagje op de appel beschermt de vrucht tegen wind, regen, warmte en hagel, maar zorgt er ook voor dat het verouderingsproces van de appel vertraagd. Het waslaagje sluit de appel als het ware een beetje af en zorgt er zo voor dat er minder vochtsverlies plaats heeft.
Zorg ervoor dat je altijd stevige, ongedeukte appels koopt, waar nog geen bruine plekjes op te bespeuren zijn. In de koelkast kan je verse appelen zeker 2 weken bewaren!

Warme of koude appelen

Appelen kan je op zoveel manieren eten. Warm of koud, zoet of hartig, uit het vuistje of verwerkt….. Hou er wel rekening mee dat appels heel snel bruin uitslaan van zodra je ze schilt. Dit kan je voorkomen door ze met een klein beetje citroen te besprenkelen.
Belangrijk voor een lekker gerechtje is natuurlijk dat je met de juiste appel aan de slag gaat.
Voor appeltaart, appelmoes en tarte tatin gebruik je bijvoorbeeld het beste goudrenetten, Elstar, Jonagold of Coxs.
Om rauw in salades te verwerken zijn pink lady, Golden Delicious en summerred.
De juiste appel op de juiste plaats zorgt voor heerlijke smulgerechtjes.

Wil je ook aan de slag met appelen?

Vrijdag komt er een heerlijk receptje online om appel-kaneelbrood te maken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: