Begin augustus beginnen we hier ten huize kookalicious af te tellen naar het moment dat de eerste pompoen bij onze groenteboer verschijnt. De weken daarna is het al pompoen wat de klok slaat!

Pompoen of meloen?

De pompoen behoort tot de familie van de meloen en de komkommer. Je kan dus al raden dat pompoenen veel vocht bevatten en weinig calorieën.
Er bestaan ongelooflijk veel pompoensoorten, die afhankelijk van hun houdbaarheid opgedeeld worden in zomerpompoenen en winterpompoenen.
Zomerpompoenen worden bijna onmiddellijk na de bloei geoogst. Waardoor hun schil heel zacht en eetbaar is. Hierdoor zijn ze ook maar heel kort houdbaar en zeker niet geschikt om bewaard te worden. De bekendste zomerpompoen is trouwens de courgette! Maar ook de patisson is bijvoorbeeld een zomerpompoen.
De winterpompoenen worden pas geoogst als ze volledig rijp zijn. Ze hebben een dikke, hardere schil die meestal niet geschikt is voor consumptie. Door hun harde schil zijn ze wel beter te bewaren.

Soorten pompoenen?

 

Je hebt natuurlijk ongelooflijk veel soorten pompoenen. Maar we zetten graag even op een rijtje welke pompoenen je in jou lokale supermarkt waarschijnlijk zal tegenkomen!

lots-of-pumpkins

 • De gewone pompoen
  Misschien een beetje ondankbaar om in dit rijtje benoemd te worden als de “gewone” pompoen, maar dit is wel de meest bekende pompoen, namelijk de enorme oranje halloweenpompoen die wel 70 kilo zwaar kunnen worden! Deze pompoenen worden dan ook vaak gebruikt als decoratie. Maar je kan er ook prima mee koken. De smaak van deze pompoen is veel minder zoet dan van de anderen, dus kan hij het beste verwerkt in chutney of confituur.
 • Flespompoen (butternut pompoen)
  De flespompoen komt uit de muskaat-pompoen familie. Je herkent hem natuurlijk meteen aan zijn typische flesvorm en zijn crèmekleurige schil. Het vruchtvlees van de butternut pompoen is heel zoet en boterachtig, daar dankt hij natuurlijk zijn naam aan. Het vruchtvlees bevat ook bijna geen draadjes waardoor hij ideaal is om te verwerken in soepen, broden, taarten en puree.
 • Kabocha
  De kabocha pompoen is een kleine, groene, wit-gestreepte Japanse pompoensoort. Hij mag er langst de buitenkant dan wel een beetje platgeslagen uitzien, aan de binnenkant zit hij vol zoet oranje vruchtvlees. Doordat de pompoen zo zoet smaakt is hij ideaal voor het bereiden van desserts en andere zoete bereidingen.
 • Hokkaido
  De hokkaido pompoen is een Japans pompoentje met een fel oranje schil en donker oranje vruchtvlees. De hokkaido pompoen heeft een hele zachte schil, waardoor deze pompoen niet geschild hoeft te worden bij het bereiden van soep en sauzen.
 • Spaghettipompoen
  De spaghettipompoen is ook weer een Japanse pompoensoort die na het koken volledig in draadjes uit elkaar valt. Net hierom is de pompoen zo populair. Hij is ideaal als glutenvrij vervangmiddel voor pasta.
 • Patisson
  De patisson is een platte, schotelvormige pompoen die van smaak en kleur eigenlijk het meeste lijkt op de courgette. De patisson is de ideale pompoen om te vullen.

Hoezo geen koets?
Assepoester had geluk met haar pompoenkoets, maar wist je dat de Cinderella pompoen ook echt bestaat? Deze oude Franse pompoensoort lijkt als twee druppels water op de koets van Assepoester. Zijn echte naam is trouwens Rouge vif d’etampes.

download

Pompoen boven!

Je kon het daarnet al lezen. Pompoen bevat erg weinig caloriën. Gemiddeld zelfs amper 20 calorieën per 100 gram. (Om even te schetsen, dit is hetzelfde als witloof en salade.) Maar ze zijn dus niet enkel een lijnvriendelijke vrucht. Neen, ze zijn ook nog eens gezond! Zo bevat een pompoen erg veel bètacaroteen, wat een zeer sterke antioxidant is. De vrucht bevat trouwens ook nog heel veel andere vitaminen. Zo zit de pompoen vol foliumzuur, de vitamine voor elke zwangere vrouw. Verder is de pompoen rijk aan mineralen zoals kalium en magnesium.

Zei je vrucht?

Ja, want een pompoen is een vrucht en geen groenten. Over het algemeen wordt gesteld dat fruit de vrucht is van een plant met zaden. Zoals je wel weet zit een pompoen vol zaden. Daarom is hij dus fruit en geen groenten.

Pompoenpitten?

De pompoen zit vol pompoenpitten, maar gooi deze niet weg! Pompoenpitten zijn namelijk een hele gezonde snack. Hou de pitjes opzij, spoel ze onder koud water en dep ze goed droog met wat keukenpapier. Verdeel daarna de pitjes op een bakplaat en laat ze 20 minuten roosteren in een voorverwarmde oven op 75 graden. Doordat je ze roostert op een hele lage temperatuur zorg je ervoor dat de gezonde oliën volledig in tact blijven, maar je toch een lekkere geroosterde smaak krijgt! In de winkel heb je misschien al gezien dat pompoenpitjes groen zijn. Dit komt omdat kant en klaar gekochte pitten reeds gepeld zijn. Je kan de pompoenpitten echter ook ongepeld eten en dan zijn ze net zo lekker!

 

Bewaren.

Wanneer je een variant uit de winterpompoen familie kiest dan kan je de pompoen, ongesneden, tussen de 2 en de 6 maanden bewaren! Tussen de 10 en de 15 graden is de ideale temperatuur om pompoenen te bewaren. Zorg er wel voor dat de steel en de schil niet beschadigd zijn.
Eens de pompoen aangesneden is kan je het vruchtvlees nog enkele dagen in de koelkast bewaren.
Je kan pompoen ook prima invriezen. Dit doe je door het vruchtvlees in blokjes te snijden en zo in te vriezen.