DIY: Pompoenpuree

1 Okt

n Groot Brittannië en Amerika gooien ze de blikken pompoenpuree en pompoentaartvulling tijdens de herfst bijna naar je hoofd. Maar in België en Nederland is het als zoeken naar een speld in een hooiberg. Pompoenpuree in blik is nergens te vinden. Gelukkig is het ook heel makkelijk en snel zelf te maken. Zo makkelijk zelf dat ik na al die tijd nog steeds niet snap dat er mensen zijn die het kant en klaar in blik kopen. Het enige wat je nodig hebt zijn pompoenen, bakpapier en een oven! Je kan hiervoor trouwens allerlei soorten pompoenen gebruiken. Zoals je op de foto kan zijn probeerde wij het met een butternut pompoen en een hokkaido pompoen. Butternut geeft een iets zoetere puree die ideaal is in zoete bereidingen! Pompoenpuree kan je trouwens makkelijk invriezen, zo heb je altijd een zakje bij de hand!

01-DSCF3305

Verwarm de oven voor op 150 graden.
Snij 2 pompoenen in kwarten. Haal er met een lepel (of met je handen) de zaadjes en de pulp uit.  (Als je wil kan je de pitjes apart houden en later roosteren. Heerlijk voor in een salade!)
Plaats de pompoen op een met bakpapier belegde bakplaat. En rooster gedurende 45 minuten in de oven.

02-DSCF3306

De pompoen is gaar wanneer je er zonder enige weerstand met een vork in kan prikken.
Laat de pompoen een klein beetje afkoelen, alvorens hem van zijn schil te ontdoen. Als je de pompoen goed geroosterd hebt, dan komt de schil er vanzelf af, zonder enige verdere hulpmiddelen.

De stukken geroosterde pompoen kan je op vijf manieren tot puree verwerken. Onze voorkeur gaat uit naar de eerste methode, omdat je het gladste resultaat krijgt.

  1. Doe de pompoenstukken in de keukenmachine en pulseer de pompoen tot een gladde puree.
  2. Doe de pompoenstukken in de blender en mix tot een gladde puree.
  3. Haal de pompoenstukken door een roerzeef.
  4. Stamp de pompoen tot puree met een pureestamper.
  5. Doe de pompoenstukken in een maatbeker en mix met een soepmixer.

Als de pompoenstukken een beetje te droog zijn geworden, kan je een beetje water toevoegen zodat de puree wat gladder wordt. Is je pompoen echter heel erg sappig en de puree bijgevolg iets te waterig, laat hem dan gedurende een uurtje of twee uitlekken door een kaasdoek.

De pompoenpuree is nu klaar voor gebruik. Je kan er dus meteen mee aan de slag. Maar je kan hem ook makkelijk invriezen en bewaren voor latere bereidingen.

05-DSCF3309

 

 

Eén reactie to “DIY: Pompoenpuree”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pompoenbrood | Kookalicious - 13/10/2014

    […] ½ theelepel zout 2 eieren 150 gram kristalsuiker 100 gram bruine suiker 200 gram pompoenpuree *Ons recept om zelf pompoen te maken vind je hier!* 1 banaan 120 ml plantaardige olie (bv. Koolzaadolie, maïsolie) sap van 3 manderijntjes 100 gram […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: