De herfst heeft nu echt zijn intrede gedaan in het land en bij herfst hoort voor mij kastanjes rapen in het park. Kastanjes kan je vinden vanaf begin september tot hartje winter, maar ze zijn op hun best vanaf midden oktober tot eind november.

Tam of wild?

Het grootste verschil tussen een tamme en een wilde kastanje is toch wel de mogelijkheid om opgegeten te worden. Wilde kastanjes of paardenkastanjes zijn heel bitter van smaak en veroorzaken krampen en darmklachten als ze gegeten worden. Tamme kastanjes daarentegen hebben een zoetere smaak.
Tamme kastanjes kan je makkelijk van hun wilde broertjes onderscheiden door op twee zaken te letten. Enerzijds is er de bolster. Ze hebben namelijk fijnere stekels dan de paardenkastanje. Ook hebben tamme kastanjes een wit pluimpje bovenaan.

 Seizoensproduct van de maand: kastanjes

De reizende kastanje

Heel lang werd gedacht dat de Romeinen de tamme kastanje naar onze streken hadden gebracht. Ondertussen heeft onderzoek uitgewezen dat de boom al in Noord en West Europa voorkwam in 200 voor Christus. Voornamelijk in het warmere Rijndal deed de boom het erg goed. De romeinen waren echter wel diegene die de kastanje echt begonnen te cultiveren. Hun grote legioenen vroegen namelijk ook grote voedselvoorraden en de kastanje was ideaal om te verbouwen. Romeinse soldaten kregen voor elke grote strijd een bordje kastanjepap voorgeschoteld.  Het zijn trouwens diezelfde Romeinen die de kastanje meebrachten naar België en Nederland.

Kastanjebrood?

In de late 19de eeuw was de kastanje vooral bekend als voedsel voor de armen. Voornamelijk op het platteland werden kastanjes regelmatig gebruikt als vervanging voor graanproducten. De kastanje wordt niet voor niets soms de broodboom genoemd.

Gezond?

Tamme kastanjes zijn eigenlijk noten, maar ze bevatten tot achtmaal minder vet dan andere oliehoudende bolstervruchten (walnoten, beukennoten,….) Wel bevat de tamme kastanje veel meer koolhydraten dan andere noten. Hierdoor is de smaak van de kastanje een beetje droog en kan hij zelf vermalen worden tot glutenvrij meel.
De gedroogde vrucht van de tamme kastanje bevat veel kalium, fosfor, magnesium, natrium, calcium, vitamine B1 & B2.

In voorraad?

De tamme kastanje is een fragiele vrucht. Hij kan maximum twee à drie weken bewaard worden in de groenten lade van je koelkast. De kastanjes zijn nog korte houdbaar als je ze op kamertemperatuur bewaard. Heb je echter een grote hoeveelheid kastanjes bij elkaar gesprokkeld in het bos, dan kan je de vruchten ook invriezen. Je pelt de kastanjes dan een keertje en vriest ze rauw in. Pas na het ontdooien kook je de vruchten om de tweede fijnere pel te verwijderen.

De culinaire kastanje…

Zelfgeraapte kastanjes moet je natuurlijk nog zelf pellen en verder klaarmaken. Maar wist je dat je ook kant en klare kastanjes kan kopen? Tijdens de winter en het wildseizoen koop je voorgekookte kastanjes vacuum verpakt in de supermarkt. Deze vruchten zijn klaar om onmiddellijk verwerkt te worden. Kastanjepuree om te verwerken in stoofpotjes, soepen en sauzen vind je ook vaak gewoon in je lokale supermarkt.
Kastanjepasta is dan weer een echte Franse specialiteit. Gemaakt van kastanjes uit de Ardeche en soms met een vleugje vanille eraan toegevoegd is een echte lekkernij op een geroosterde boterham of bij een ijsje.
Nog zo een zoete lekkernij uit Frankrijk (en Italië) is de Marron Glacé. Kastanjes die in suikersiroop geglaceerd worden en zo uit het vuistje als snoepje kunnen gegeten worden.

zoete kastanjepasta 300x300 Seizoensproduct van de maand: kastanjes

Pellen?

Om kastanjes makkelijk te pellen breng je wat water in een steelpannetje aan de kook.
Maak met een scherp mesje een kruisje in de bovenkant van de kastanjes en  breng ze gedurende 2 à 5 minuten aan de kook. De kooktijd hangt af van de grote van je kastanjes. Kook de eerste kastanje gedurende twee minuten en doe de test.
Schep de kastanjes uit het water en laat ze een beetje afkoelen. Pel de vruchten terwijl ze nog warm zijn.