Veenbessen horen voor ons toch altijd een beetje bij het wildseizoen. Al was het maar omdat je zoveel verschillende kanten op kan met veenbessencompote. Lekker bij een schijfje wildpate, een lepel door de stoofpot of gevulde peertjes met compote. Typische gerechten die tijdens deze periode bij ons op tafel verschijnen.

All american berry

De veenbes zoals ze bij ons in de supermarkt voorkomt is eigenlijk een Amerikaanse vrucht. Haar correcte naam is trouwens grote veenbes of cranberry. De cranberry is afkomstig uit Noord Amerika en komt daar voornamelijk voor Massachusetts en de veenlanden van New England. Pas in 1840 maakte wij in Europa kennis met de cranberry. Toen verging er namelijk een Amerikaans schip, geladen met houten vaten vol veenbessen, voor de kust van het Waddeneiland Terschelling.
In Europa kennen we echter wel haar kleinere broertje, namelijk de kleine veenbes. In Nederland en België komt deze bes tegenwoordig bijna niet meer voor, maar in Scandinavische landen is het een veel gebruikte vrucht in sauzen en zoete bereidingen.

 

De Indianen wisten het wel!

De Indianen in Noord Amerika gebruikte de veenbes reeds vanwege zijn medische gaven. Zo kregen Indianen met een blaasinfectie een glaasje sap van de bes en werden wonden van giftige pijlpunten gezuiverd met veenbessen. Veenbessen hebben ook een hoge voedingswaarde, waardoor ze het ideale waren om te bewaren en zo de stam door de winter te helpen. Dat bewaren gebeurde door de bessen op te leggen in ahornsiroop of het te vermengen met hertenvlees en zo te laten drogen.

Een zuur besje!

De veenbes is niet echt de lekkerste vrucht om uit het vuistje te eten. Ze heeft een hele bittere, zure en wrange smaak. Niet meteen uitnodigend om als vieruurtje een portie op te eten. Meestal worden veenbessen dan ook verwerkt tot compote met suiker, als frisse toets gebruikt in desserts of als extra smaakmaker in stoofpotjes.

Blaasontsteking?

Minstens de helft van alle vrouwen krijgt in het leven te maken met blaasinfecties. Het is zelf zo dat 25% van de vrouwen hier regelmatig last van zal krijgen. 80% van alle blaasinfecties wordt veroorzaakt door de bacterie E. Coli. De veenbes is daarom de uitgelezen vrucht om blaasinfecties te voorkomen. Ze bevat namelijk gecondenseerde tannines die een laagje leggen op de E. Coli bacterie en ervoor zorgen dat de bacterie zich niet kan vasthechten aan de wand van de blaas. Hierdoor worden de slechte bacteriën gewoon weggespoeld alvorens ze al te zware schade kunnen toebrengen.
Maar niet enkel tegen blaasinfecties is de veenbes heel doeltreffend. Ze verlaagt ook de vorming van nierstenen, ze vermindert de kans op hart en vaatziekten, door de hoge dosis vitamine C bouwt ze de weerstand verder op en ze verlaagt zelf de kans op baarmoederhalskanker, borstkanker en prostaatkanker!

Bewaren?

Veenbessen worden in onze supermarkten bijna altijd verkocht in plastiek zakjes. Probeer er toch op te letten dat je stevige, glanzende exemplaren te pakken krijgt. Veenbessen kan je makkelijk enkele weken (4 à 5 weken) in de koelkast bewaren. Wil je graag een voorraadje inslaan, dan kan je ze ook invriezen.